Különleges űreszköz landol napokon belül a Marson

November 26-án közép-európai idő szerint 21 óra körül landol a Marson az InSight űrszonda. Ha élőben is figyelemmel követnéd az eseményt, akkor a NASA honlapján és a közösségi médiában felbukkanó steamek közül válogathatsz majd.

Egyébként a május 5-én útjára indított InSight az első űrszonda lesz, amely a Curiosity után mintegy 6 évvel újra leszáll a Marson. A landolással megkezdődik a robotgeológus űrszonda két évre tervezett missziója:

Az InSightot két mini műhold kíséri, amelyeken keresztül kommunikálni fognak az űrszondával, amint az a vörös bolygó atmoszférájába lép, majd landol.

Ez lesz az első űrszonda, amely vizsgálni fogja a Mars mélyét, valamint a bolygó hőmérsékletét is

A 694 kilogrammos űrszonda a Phoenix és a Viking marsjárók mintájára épült háromlábú leszállóegység, amely nem közlekedik, hanem stabilan egy helyben áll. Ha a leszállás sikeres lesz, geofizikai obszervatóriumként fog működni. Majdnem öt méter mélyre fog fúrni a bolygó talajába, ezt a HP3 német–lengyel gyártmányú robot végzi majd. Az egymilliárd dolláros amerikai–európai misszió kutatásának célja, hogy pontosabb képet kapjon a tudomány arról, hogy keletkezett 4,5 milliárd éve a Mars és a Naprendszer többi kőzetbolygója, köztük a Föld is.

Ez is érdekelhet:

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon