Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Washingtoni Egyetem és a Carnegie Mellon Egyetem kutatói három ember agyát kötötték össze, akik képesek voltak pusztán a gondolataik segítségével kommunikálni egymással.

Andrea Stocco és csapata egy nagyon egyszerű kísérlettel igazolta a BrainNet névre keresztelt eszköz működését: a kísérleti alanyoknak a Tetrisz leegyszerűsített változatával kellett játszaniuk, amelyben csak azt kellett eldönteni, hogy el kell-e forgatni a lehulló elemet vagy nem.

Bár ő maga csak a pálya felső részét látta, vagyis magától nem tudta eldönteni, hogy el kell-e forgatni az elemet, a játékosoknak az esetek 81%-ban mégis sikerült végigvinniük a pályát.

A BrainNet létrehozásához a kutatók két, már meglévő technológiát ötvöztek egymással:

  • az elektroenkefalográfot (EEG), amely az idegsejtek elektromos aktivitását rögzíti,
  • valamint a mágneses ingerlést, amellyel képesek az agyi jeleket továbbítani.

Ha a játékosok el akarták forgatni az elemet, rá kellett nézniük egy 15 Hz-es frekvencián villogó lámpára. Ezzel érzékelhető elektromos impulzust hoztak létre az agyukban, amit a BrainNet továbbított a fogadó félnek. Bár az eszköz jelenleg csak egyetlen információ (igen/nem) közvetítésére képes, de a kutatók szerint később összetettebb gondolatok továbbítására is alkalmas lehet.

(Forrás: MIT Technology Review, Nyitókép: Getty)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.