Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az elmúlt év során a Marylandi Egyetem tudósai azon dolgoztak, hogy kifejlesszék a fa átlátszó változatát.

Az első lépésben marószóda és oxigénes víz segítségével eltávolították a lignint – magyar fordításban: faanyag –, amely egy edényes növényekben található szerves vegyület, és amely a fa sárgás színéért felel.

A második lépésben feltöltötték a fában lévő csatornákat, azaz a fa erezetét epoxigyantával, amelytől erősebb lesz az anyag szerkezete – ezáltal pedig jobban megőrizhető a cellulóz nanoszálainak a struktúrája.

Bár még évekbe telhet, míg az áttetsző fát piacra dobják, az biztos, hogy volna, mire felhasználni. Gondoljunk csak az ablaküvegre, amelyeknek gyenge a hőszigetelése – a fa mint természetes szigetelőanyag alkalmasabb arra, hogy nyáron hűvösen tartsa a lakást, télen pedig ne engedje ki a benti meleget.

De idővel akár masszívabb anyagokat is helyettesíthetne – elvileg olyan erősre meg tudják alkotni majd, hogy a szakítószilárdsága megegyezzen az acéléval. Az átlátszó fa könnyen és olcsón előállítható, és ugye teljesen környezetbarát, magas fényáteresztő tulajdonsága miatt pedig a napelem-technológiában is komoly haszna lehet.

(Forrás: CNN)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.