Látványos videó készült egy orosz cirkálórakéta meghiúsult indításáról
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A videó főszereplői az 1981-ben vízre bocsátott, Udaloj osztályú romboló, a Marsal Saposnyikov és egy Kalibr cirkálórakéta, ami úgy döntött, hogy cirkálás helyett inkább fánkokat akar rajzolni az égre.

Ez a rakéta bizonyítottan képes akár 1500 kilométerre lévő célpontokra is csapást mérni, közel háromméteres pontossággal, a hatótávja pedig papíron ennél akár sokkal több is lehet. A szárazföldről vagy tengerről indítva a fegyvert egy rövid égésidejű, szilárd hajtóanyagú rakétahajtómű gyorsítja föl utazósebességre, majd az akár féltonnás robbanófejet egy kisebb, kerozinnal táplált sugárhajtómű juttatja célba.

Nem tudni, hogy a videón látható incidens pontosan mikor történt, az azonban biztosnak tűnik, hogy a gyorsításra használt hajtómű meghibásodása okozta a zűrt. Az is jól kivehető, hogy a rakéta robbanófejet tartalmazó része leválik a gyorsítóról, ami egy meghibásodás esetén a protokoll része. A gyorsítórakéta ezt követően már mindkét végén lángol, majd a fegyver darabjai a tengerbe zuhannak.

A Kalibr rakétákat az orosz hadiflotta egyébként már éles helyzetben is bevetette szárazföldi célpontok ellen Szíriában. Ha nyugati párhuzamot akarnánk hozni, azt mondhatnánk, hogy a Kalibr nagyjából megfeleltethető az Amerikai Haditengerészet által is használt Tomahawk rakétáknak.

(via)

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.