Megnézed ezt a tíz másodperces videót, és rájössz, hogy repülni a világ legbiztonságosabb dolga

Nem szégyen, ha van benned egy kis stressz, mielőtt a géped a magasba emelkedik, de azért nem árt néha emlékeztetni magadat, hogy mennyire alaptalanok a félelmeid.

A reality check-hez elég elvégezned ezt a nagyon egyszerű gyakorlatot: gondolj bele, hogy mikor hallottál utoljára olyan repülőgép-balesetről, amiben emberek haltak meg, aztán nézd meg a Flightradar videóját, ami egy, azaz egyetlen nap repülőgép-forgalmát sűrítette bele egy tíz másodperces gifbe.

Flightradar24 on Twitter

Yesterday was the busiest day of the year in the skies so far and our busiest day ever. 202,157 flights tracked! The first time we've tracked more than 200,000 flights in a single day on https://t.co/krDfUYSbzK https://t.co/ApCMHaVEQp

Igaz, ez minden idők eddigi legforgalmasabb napja volt, egész pontosan június 29-e, amikor huszonnégy óra leforgása alatt 202 157 repülőgép emelkedett a magasba, összesen több tízmillió emberrel a fedélzetén. Legjobb tudomásunk szerint mindegyikük túlélte. Ez a rekord amúgy azóta kétszer is megdőlt, például július 13-án. Íme:

Flightradar24 on Twitter

Another flight tracking record yesterday and our first time tracking over 205,000 flights. See the 205,468 flights we tracked on 13 July and when we expect traffic to peak for the year at https://t.co/sevtHsxfgb https://t.co/odNJr8Y9U0

Eltekintve a megdöbbentő számoktól, a Flightradar animációja más szempontból is érdekes. Jól látható például, hogy a három legforgalmasabb "hangyaboly" az USA, Európa, valamint a Kína-Japán-Indonézia blokk. Európa különösen őrült, itt a járatok száma alapján még azt sem tudnánk megmondani, hogy éppen reggel van vagy este, míg például az USA-ban az éjszakai-hajnali órákban azért érezhetően csökken a forgalom.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon