Nagyon különleges bolygóra bukkantak a csillagászok

Egy tudóscsapatnak sikerült aznoosítani az eddigi ismert legnagyobb tömegű és legsűrűbb szuperföldet: az égitest 100 fényévnyi távolságra, a Halak csillagképben lévő GJ 9827 csillaghoz tartozik, és bizony nincs egyedül.

A szuperföld olyan Naprendszeren kívüli bolygó, amelynek tömege nagyobb a Földénél, de könnyebb, mint a Naprendszer legkisebb óriásbolygói, ugyanakkor csillaguktól elég fényhez jussanak, hogy légkörük gáztartalmának nagy része belátható idő alatt el tudjon párologni, így ne váljanak gázóriásokká.

  • Azoknak a bolygóknak, amelyeknek sugara nagyobb, mind a Föld sugarának az 1,7-szerese, gázzal teli külső burka van – mint a Neptunusznak –,
  • míg azok, amelyeknek sugara ennél kisebb, sziklásak, mint a Föld is.

A GJ 9827 három bolygója azért különleges, mert méretük alapján a sziklás szuperföldek és a gázos bolygók közti határmezsgyén találhatók. Megfigyelések szerint a B-jelű bolygó tömege nagyjából nyolcszor nagyobb a Földénél, ezáltal ez lehet a legnagyobb tömegű és legsűrűbb szuperföld, amelyet valaha felfedeztünk.

Művészi elképzelés egy olyan csillagrendszerről, amelyben három szuperföld található

A másik kettő – a C- és a D-jelzésű – égitest tömege nagyjából két és félszerese, valamint négyszerese a Földének, szóval ezek sem ép aprók, bár utóbbi kettőről azért még viszonylag kevés informácóval rendelkezünk. A tudósok a nem mindennapi felfedezés ellenére azért óvatosak maradnak, és nem bocsátkoznának pontosabb becslésekbe, ugyanakkor szeretnék a továbbiakban si megfigyelni a bolygókat, hogy pontosabb képet kapjanak az összetételükről.

Ez is érdekelhet:

(forrás: Phys.org, Spaceanswers, BBC, MTI)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon