Lil Uzi Vertet valószínűleg átverték.

Grimes szerint Lil Uzi Vert lehet az első a világon, aki megvett magának egy bolygót, írja az Insider.

Tisztázzuk, kikről van szó: Grimes egy kanadai zenész, Elon Musk barátnője és gyermekének az édesanyja. Lil Uzi Vert az az amerikai rapper, aki utoljára azzal került be a hírekbe, hogy egy hatalmas gyémántot műttetett a homlokába (amit azóta már ki is szedetett onnan). A Vízió-szerű átalakulásról itt írtunk korábban:

Minden úgy kezdődött, hogy Grimes kiposztolta a Twitterre, hogy Lil Uzi Vert birtokolja a WASP-127b nevű, Jupiternél is nagyobb gázóriást.

Később ugyanabban a Twitter-feedben a rapper megerősítette, hogy a vásárlás folyamatban van, de ha minden jól megy, akkor ő lesz a világon az első ember, aki megvásárolt egy bolygót.

A közösségi médiában a két zenész párbeszéde gyorsan vitát generált, az Insider ezért megpróbálta elérni magukat az érintetteket, de nem jártak sikerrel. Időközben viszont megszólaltattak egy szakértőt, Frans Von der Dunkot, a Nebraska-Lincoln Egyetem űrjoggal foglalkozó professzorát.

Az 1967-es nemzetközi űrszerződés (The Outer Space Treaty), ami a Hold gyarmatosítása kapcsán született meg, egyértelműen megtiltja, hogy az égitesteket nemzeteket vagy magánszemélyek hódítsák meg vagy vásárolják fel. Lil Uzi vert esete nem újkeletű, a fent említett egyezmény ellenére többen is vettek már területeket az űrben.

  • 1996-ban egy Greg Nemitz nevű férfi beperelte a NASA-t, mert állítólag jogtalanul szálltak le az aszteroidáján.
  • A legutóbbi ilyen eset 2012-ben volt, akkor Sylvio Langvein nyújtott be keresetet a quebeci bíróságon, mert azt állította, hogy több bolygót is birtokol a Naprendszerben.

Mindkét eljárásban az alperes javára ítélt a bíróság.

Ha igaz, amit Grimes írt, akkor Lil Uzi Vertet nem kevés pénzzel próbálták meg levenni. A bolygóknak persze nehéz meghatározni a pontos értékét, mivel ez a piac csak hipotetikusan létezik. Egy asztrofizikus ennek ellenére 2020-ban felbecsülte a Földet, számításai szerint az égitest, ahol az emberiség lakik nagyjából 5 kvadrillió (ezer trillió) dollárt ér. A Földünk persze minden szempontból különleges bolygó, a WASP-127b valószínűleg közel sem ér ennyit.

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.