Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Regisztrálni fognak és a HungaroControl appnak ott kell majd lennie a telefonodon.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium törvényjavaslata szerint januártól csak úgy lehet majd drónozni Magyarországon, ha letöltünk egy HungaroControl nevű mobilalkalmazást.

Az indoklás szerint erre többek között azért van szükség, mert az appon keresztül a drónokat kezelő felhasználók könnyedén tájékozódhatnak a légtér aktuális állapotáról, az alkalmazás jelezné a kezelőknek, ha egy terület korlátozott vagy tiltott besorolás alá esik, így a drónozás sokkal biztonságosabb lenne a kezelő szempontjából is.

Fontos adalék, hogy a nyilvántartásba-vételi kötelezettség nem vonatkozik majd a játékdrónokra. Ezek a pilóta nélküli légijárművek 120 grammnál könnyebbek és a kezelőtől nem képesek 100 méternél messzebbre eltávolodni. Azok a drónok tehát amik e kritériumnak megfelelnek, játékdrónnak számítanak.

A drónozást szabályozó intézkedéstervezet védi a magánélet és az otthon nyugalmát, ezért például lakott terület felett kizárólag eseti légtérben lehet drónozni. A játékdrónok egyébként e szabály alól is mentesülnek.

Telex; kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.