Már tesztelik a NASA űr-tengeralattjáróját
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A földönkívüli élet nyomai mindeddig David Copperfieldet megszégyenítő profizmussal tüntették el magukat a figyelő szemek elől, de a NASA új találmánya elől már nem lesz olyan könnyű elbújniuk.

Bár az amerikai űrhivatal elsődleges célja jelenleg az, hogy embert küldjenek a Marsra, a NASA-nak emellett van egy érdekes side projektje is, mégpedig a Titán meghódítása.

Hogy miért éppen a Titán, arra viszonylag kézenfekvő a válasz: a Szaturnusz holdja az egyetlen olyan égitest a Naprendszerben, amelynek a felszínén biztosan található nagy mennyiségben folyékony halmazállapotú anyag (bár ez részben az Enceladusra is igaz), és az egyetlen olyan hold, aminek van normális légköre. Ha a naprendszerben volt valahol reális esély az élet kialakulására, akkor az a Titán.

Igen ám, csakhogy a Titán nem kimondottan az a francia Riviéra: a már említett "folyékony halmazállapotú anyag" egész pontosan metán- és etántavakat jelent, amelyek hőmérséklete -179 Celsius-fok körüli. A feltérképezésükhöz így különleges eszközre van szükség, egy kifejezetten erre kifejlesztett tengeralattjáróra, ami nem csak nem romlik el ilyen körülmények között, de még jó minőségű fotókat is tud készíteni, amiket a kutatók kielemezhetnek.

A NASA a Washingtoni Egyetemmel összefogva kezdte meg a különleges űr-tengeralattjáró fejlesztését, akik a Földön modellezik le a Titánon uralkodó állapotokat, többek között a metánból és etánból álló esőt és havat, ami nagy előrelépést jelenthet a tengeralattjáró fejlesztésében. Ha minden jól megy, a speciális eszköz 2025-ben indulhat el a Titánra, vagyis jó eséllyel előbb tudjuk meg, hogy van-e élet a Szaturnusz holdján, mint hogy meghódítanánk a Marsot.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.