Most már a fotelből is bebarangolhatod a Marsot

A NASA és a Google közösen készítette el az Acces Mars felületet, amelynek segítségével úgy barangolhatsz a Marson, hogy közben a fotelben üldögélsz. Az interaktív, 360 fokos eszköz segítségével természetesen nem a vörös bolygó random pontjain, hanem a Curiosity Rover útját tudod követni.

Már öt éve annak, hogy a NASA a Marsra küldte a Curiosityt. A közel egytonnás marsjárónál nagyobb mobil kutatóeszköz még nem járt a vörös bolygón, ahol 2012 augusztusa óta közel 17 kilométert tett meg, és közben pár százezer fotót is továbbított az amerikai űrhivatalnak.

A rendszert egyébként nem egy sima 360 fokos felvételnek kell elképzelnünk, hiszen az összegyűjtött adatok alapján elkészített 3D-s környezet amellett, hogy több mint 200 ezer fotóra épül, hangokat is tartalmaz:

Victor Luo projektmenedzser szerint az Acces Mars révén lehetőségünk támad kihasználni a virtuális és a kiterjesztett valóság előnyeit ahhoz, hogy a tudósok egy földi kutatóközpontban ücsörögve is akár mindennap eljuthassanak a Marsra, nem beszélve azokról, akik nem szakmabeliek, de hobbijuk a csillagászat. Azért ez se volt semmi kezdeményezés:

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon