Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Szívesen mennél a Marsra? Tényleg? Akkor feltesszük kicsit másképp a kérdést: szívesen élnél együtt egy éven keresztül öt majdnem vadidegen emberrel egy 11x6 méteres szobában, miközben ehetetlen, porból készült kajákat kell enned, nincs internet, és lényegében nem tudsz csinálni semmit? Na most képzeld el, hogy van hat ember a Földön, akik ezt önként bevállalták, pedig még a Marsra sem utazhatnak el.

Egész pontosan huszonnégy ilyen elmebeteg ember van, hiszen a NASA által pénteken elindított HI-SEAS IV izolációs kísérlet, aminek keretében a marsi körülményeket próbálják szimulálni, már a negyedik a sorban.

Ekkora helyen kell élnie egy éven keresztül a hat embernek. A sátoron kívülre csak szkafanderben mehetnek ki, akkor is csak rövid időre.

Hogy mi ebben a buli? Hát igazából semmi, azon kívül hogy ingyen van a szállás meg a (tényleg brutálisan rossz) kaja, de legalább elmondhatják magukról, hogy részt vettek abban a programban, aminek a végcélja a galaxis meghódítása.

Így néz ki kívülről a sátor. Hát nem egy Party Aréna.

Ennek első lépése lenne, hogy végre embert küldjünk a Marsra, ahol hasonló körülmények között kell majd élniük az első telepeseknek, erre készülve költöznek be a résztvevők a high-tech jurtába egy Hawaii (nem aktív) vulkán tövében, a NASA meg jól megfigyeli, hogy mi történik velük.

Szegény résztvevőknek egyébként összesen ennyi adatik meg a vörös bolygó felfedezéséből, hiszen a NASA a legoptimistább becslések szerint is csak a 2030-as években fog tudni embert küldeni a Marsra, tehát a mostani kísérlet résztvevői már minden bizonnyal nem is lehetnének az utasok között.

(Fotó: AFP)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.