A második legnagyobb magyarországi erőmű nagyon szennyező, de ígérik, kevésbé lesz az.

Tavasszal az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. tulajdonába került Mátrai Erőmű Zrt., az új tulaj pedig sajtóbejárást tartott a helyszínen. Ezen Orosz Zoltán, a társaság erőműfejlesztési és stratégiai igazgatója elmondta: meglévő egységeik 2025 végéig rendelkeznek működési és az ehhez kapcsolódó szakhatósági engedélyekkel. A működés fenntartása és a keleti országrész áramellátási biztonsága érdekében fontos az erőmű fokozatos átállítása és "kevésbé környezetterhelő, innovatív, megújuló alapú villamosenergia-termelő telephellyé alakítása".

A visontai üzem három képen

A rekultivált területekre épült eddigi két, 36 megawatt összteljesítményű naperőmű mellett további 200-220 megawattnyi napelempark létesítését tervezik a közeljövőben Visontán és Bükkábrányban, melyet egy 500 megawatt teljesítményű kombinált gázblokk építése egészítene ki. Ezzel párhuzamosan az alternatív tüzelőanyag hasznosítását egy dedikált, azaz tisztán biomassza- és RDF-hulladéktüzelésű blokkban összpontosítanák.

Kéntelenítõ berendezés

Így sorakoznak a hűtőtornyok

A Mátrai Erőművet kiszolgáló külszíni fejtésű visontai lignitbánya több képbõl összeállított panorámaképe

Külszíni fejtés a visontai lignitbányában

A 950 megawatt beépített teljesítménnyel rendelkező mátrai az ország második legjelentősebb erőműve, öt lignittüzelésű egysége az 1960-as évek végén, 1970-es évek elején épült, majd a 2000-es évek közepén két gázturbinát, míg 2015-ben és tavaly két napelemparkot helyeztek üzembe. Két saját tulajdonú bányája Visontán és Bükkábrányban található. Az erőmű tavaly a külszíni fejtéssel bányászott lignit elégetése és a napenergia hasznosítása mellett biomasszából, valamint anyagában nem hasznosítható (RDF) műanyag-hulladékból, továbbá gáz-tüzelőanyagból mintegy 4500 gigawatt-óra villamosenergiát állított elő, mely a hazai termelés közel 14 százaléka.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI, fotók: Szigetváry Zsolt/MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.