Megérkezett a Samsung idei legnagyobb dobása

És jobb, mint gondoltuk.

Igaz, ezt a véleményünket később még simán visszavonhatjuk, hiszen az IFA technológiai kiállításon tényleg csak percekre foghattuk a kezünkbe a Samsung hajlítható telefonját, a Galaxy Foldot. Az első benyomásaink mindenesetre biztatóak.

Mi tagadás, a Samsung telefonját a februári bemutatásakor kissé gyanakodva fogadtuk, hiszen minden forradamisága ellenére is elég kiforratlannak tűnt a miniatűr előlapi kijelzőjével és az igencsak vaskos megjelenésével. A hajlítható telefonokról alkotott elképzelésünkhöz jóval közelebb állt a Royole vagy a Huawei megoldása, de miután kipróbálhattuk a Galaxy Foldot, be kellett látnunk, hogy egy hajlítható telefonnak nem feltétlenül kell ugyanolyannak lennie, mint egy hagyományos okostelefonnak.

A Fold 4,6 colos előlapi kijelzőjét szinte felfoghatatlanul kényelmesen lehet kezelni egy mai telefonhoz képest, ha pedig több kijelzőre lenne szükségünk, egyszerűen széthajtjuk, és a telefon pillanatok alatt átvált a nagyobb képernyőre. Így egy 7,3 colos és 2152x1536 pixeles felbontású táblagépet kapunk, ami mind médiafogyasztásra, mind munkavégzésre alkalmasabbnak tűnik, mint egy hagyományos okostelefon.

Meglepő módon a készülék vastagsága sem igazán zavaró, talán azért, mert 263 grammos tömegével a Fold nem sokkal nehezebb, mint egy átlagos okostelefon. Igaz, azt nem próbáltuk ki, hogy milyen érzés, amikor zsebre vágja az ember.

Az biztos, hogy a Samsungnak még van mit csiszolni a koncepción, hiszen ez a kétoldalas megoldás azt eredményezte, hogy a telefonba összesen hat kamerát kellett rakniuk: hármat a hátlapra, kettőt belülre, egyet pedig az előlapra. A Fold amúgy hardveresen szinte teljesen megegyezik a tavasszal bemutatott S10 Plusszal, tehát a teljesítményére, a kamera minőségére nem lehet panasz. Az egyetlen komolyabb eltérés, hogy a rendhagyó megoldás miatt a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó itt nem játszik, a szenzort ehelyett a telefon oldalán, a bekapcsológombban találjuk.

Ami azt illeti, a néhány perces nyomkodás épp arra volt elég, hogy felkeltse a kíváncsiságunkat a Fold iránt, de hogy zseniális újítás vagy zsákutca, azt csak egy jóval hosszabb próba után tudnánk megmondani. Ennek eldöntésére először a koreaiaknak nyílik majd lehetősége, ahol a telefon már szeptember 6-tól kapható lesz, Európában pedig a francia és a német early adopterek örülhetnek, oda ugyanis szeptember 18-án érkezik a telefon. Magyarországi megjelenésről egyelőre nincs hír.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon