Gamer laptop olcsón? Az Asus legújabb TUF FX505 és FX507 laptopjai feloldják ezt a kibékíthetetlennek tűnő ellentmondást.

Ha elsőre nem tudod hova tenni a TUF Gaminget, akkor engedd meg, hogy kicsit képbe tegyünk: a hárombetűs szó a The Ultimate Force rövidítése, ami az Asus olcsóbb gamer számítógépeinek és kiegészítőinek a gyűjtőneve. Ha sikerült felkeltenünk az érdeklődésedet, akkor nyugodtan olvass tovább, ugyanis a napokban a szerkesztőségünkben járt a TUF-laptopok két újdonsága, az FX505 DU valamint az FX705 DY, amik (SPOILER!) tényleg egészen baráti áron nyújtanak gamer laptopokhoz illő teljesítményt.

Nem csigázunk, el is áruljuk, hogy mi az a baráti ár:

Mi a legkraftosabb változatát, az FX505 DU-t próbáltuk ki, amiben erősebb proci és videokártya dübörög.

Az FX505-nek már első ránézésre is igencsak markáns megjelenése van, sugárzik belőle az erő, mint egy Chevrolet Camaróban feszítő Schwarzeneggerből. Határozott, karakteres vonalak, pirossal kiemelt hűtőrács, a játékosok által az iránynyilak helyett használt WASD billentyűk pedig még a színükben is eltérnek a klaviatúra többi részétől. Nálunk az acélarany verzió járt, ami nem csak a nevében fémes hatású, de valóban egy alumínium fémházba van csomagolva - ez természetesen igaz a fekete színű modellekre is. A bekapcsológomb megnyomása után felvillan a billentyűzet kék háttérvilágítása, ami váratlanul előbb zöldbe, majd lilába úszik át. Nagyon impresszív, de erre csak addig tudunk odafigyelni, amíg be nem villan az arcunkba a kijelző, amiről elsőre azt fogjuk megállapítani, hogy ennek aztán van fényereje, másodszor pedig azt, hogy még a pasziánsz is baromi jól néz ki rajta: a 15,6 colos IPS-szintű kijelző rendkívül élénk színekkel, kiemelkedően jó kontrasztaránnyal büszkélkedhet, és olyan vékony kerettel, ami a gamer laptopoknál ritkaságszámba megy.

ami azt jelenti, hogy itt aztán nem fogsz elmosódást látni, miközben ezerrel forgolódva próbálsz rájönni, hogy honnan lőnek. Egészen meglepő, hogy egy ilyen árú gépben ilyen jó minőségű kijelzőt találunk, de nem ez az egyetlen, amivel az FX505 kellemes meglepetést okozott nekünk.

A billentyűzetre visszatérve van itt egy örök igazság, ami ide is passzol: a szépség mit sem ér a belbecs nélkül. Szerencsére az FX505 DU klaviatúrája nem csak lenyűgözően szép, de fene jó érzés használni is. Ennek okát megint csak a technikai információk között kell keresnünk, ugyanis a billentyűút 1,8 milliméteres, vagyis nem csak birizgálsz valamit, hanem férfiasan (avagy nőiesen) le tudod nyomni a billentyűket. A klaviatúra egyébként nem csak arra képes, hogy szivárványszínben pompázzon, de fixen beállíthatod a kedvenc színedre is, fokozva az egyediség érzését.

A dizájnerek mértékletességét dicséri, hogy ezen a ponton megálltak a "gamer 4 life" életérzésben, így olyan laptop született, ami rendesen odateszi magát, de azért a munkahelyedre is nyugodtan beviheted anélkül, hogy mindenki Pókemberről meg a 7 nanométeres processzorokról szeretne veled eszmét cserélni (mert ugyebár a gamerek általában erről a két dologról beszélgetnek).

Arra azért felkészülhetsz, hogy a processzorokról elég sokat fogsz beszélgetni az FX505 DU esetében, ugyanis az elterjedtebb Intel procik helyett az új generációs gépek már AMD Ryzen processzorokkal érkeznek, dedikált Radeon Vega Mobile videokártyával. Ez elsőre felvet néhány kérdést, hiszen az AMD Ryzen-procik még csak a második generációjukat tapossák, vagyis ezen a területen az AMD még egészen új fiúnak számít. Mi is érdeklődve vártuk, hogy mit kapunk az AMD Ryzen 7 3750H procival, Nvidia GeForce GTX 1660 Ti videokártyával és 16 GB RAM-mal ellátott vastól, de egyáltalán nem kellett csalódunk: a játékok gyönyörűen futnak rajta, az ember meg sem mondaná, hogy egy alig 300 ezer forint feletti gépről van szó.

A játékélményhez persze az is sokat hozzá tett, hogy elküldték nekünk azokat a kiegészítőket is, amiket

Mind elképesztően profi cucc, és persze egytől-egyig a játékosok igényeihez lettek szabva. A 6200 dpi-s optikai szenzorral felszerelt M5 egér úgy siklott a szövetből készült egérpadon, ahogy mi a műjégen sem, emellett a hat programozható gombbal és a beépített memóriával tökéletesen személyre is szabható. Figyelmes dolog az Asustól, hogy kétkezes egeret mellékeltek a géphez, vagyis balkezesek ugyanolyan jól tudják használni, mint jobbkezesek. A H5 fejhallgatóról is hasonlóan jó tapasztalataink vannak, hiszen egy ízig-vérig gamer fejhallgatóról van szó, rendkívül kényelmes fülpárnákkal a hosszabb meccsekhez, a vezetéken található, ruhára csiptethető kontrolleren pedig azt is egy gombnyomással állíthatod, hogy szóljon-e a mikrofon, így biztosan nem fogod a CS:GO-ban világgá kürtölni a magánéleti titkaidat. Hogy jól szól, az nem is kérdés, erről a laptop 7.1 csatornás DTS Headphone:X hangrendszere gondoskodik, ami tökéletes térbeli hangzást biztosít fülhallgatón és a hangszórókon keresztül is.

A gép teljesítményében komoly szerepe van, hogy az új laptopok Hypercool hűtési technológiát kaptak: Turbo módba kapcsolva a gépet a két ventilátor teljes teljesítménye elszabadul, a laptop aljának érdekes, trapezoid kivágása pedig gyakorlatilag kipumpálja a meleg levegőt a gép alól. Bár a technikai részletekbe annyira nem akartunk belemenni, de szintén fontosnak érezzük megjegyezni, hogy az új TUF Gaming laptopok újfajta, 802.11ac Wave 2 wifi-kapcsolattal érkeznek, ami akár 1,7 Gbps sebességre képes és jóval nagyobb lefedettséget biztosít, amit mi úgy tudnánk gyakorlatiasan lefordítani, hogy a netkapcsolattal soha nem volt problémánk. Ez tipikusan az a dolog, ami csak akkor tűnik fel az embernek, ha valami nem stimmel, de akkor nagyon tönkre tudja tenni nem csak a játékélményt, de az egész gép használati értékét is.

A bemutatót azzal kezdtük, hogy mennyire keményen néz ki az FX505, amit annyival egészítenénk ki, hogy nem csak annak néz ki. Ahogy az Asustól megszokhattuk,

ami azt jelenti, hogy ellenállnak a rázkódásnak, a pornak, a légnyomásnak, az extrém hőmérsékletnek, és persze minden bizonnyal annak is, ha néhány ökölcsapással szeretnéd levezetni, hogy megint lemákoltak.

A 15,6 colos modell után beizzítottuk az új széria nagyobbik változatát is, az FX705 DY-t, ami ennek a sorozatnak a belépőszintű gépe, de ár-érték arányban egészen kiváló. Ugye eleve ott van a 17,3 colos kijelző, ami ugyan csak 60Hz-en frissíti a képet, de színhűségben és felbontásban ugyanazt hozza, mint a drágább modellek. Letaglózó érzés, ahogy először felnyitod a monitort, laptopoknál nem vagyunk hozzászokva az ekkora kijelzőhöz, és itt aztán különösen jól jön a vékony keret, amit az FX505-nél már kitárgyaltunk.

A gép megjelenésében annyiban különbözik a "kistesótól", hogy az állítható RGB háttérvilágítás helyett itt a billentyűzet fixen pirosan világít, valamint a borítása fém helyett műanyag, de ez semmit sem von le a "badass-faktorból". Nincs olyan gamer, akinek a nyála ne indulna világkörüli útra egy ilyen gép láttán.

Mivel belépő szintű modellről van szó, itt meg kell elégednünk egy AMD Ryzen 5 3550 CPU-val, AMD RX 560 X videokártyával, valamint 8 GB RAM-mal. Aggódni nem kell,

persze egy gamer laptop esetében ezt azért el is várjuk. Az FX705 természetesen egy fajsúlyosabb darab mint a kisebb modell, de közel sem a hordozhatatlanul nehéz gamer laptopok közé tartozik. Arra azért simán jó lehet, hogy önvédelmi fegyverként használd, ha az ellenfeled személyesen akarna revansot venni az őt ért sérelmekért.

Bár nehezen tudjuk elképzelni, hogy bárki is csalódna az új TUF-sorozat gépeiben, abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem kell megmondanunk, hogy az FX505 és FX705 mennyire fogja eltalálni az ízlésedet. Az Asus ugyanis az előrendelési akció ajándékba adott kiegészítői mellett

vagyis nyugodtan kipróbálhatod, hogy mit tud a vas, és ha mégsem jön be, visszaviheted. Arra azért nem fogadnánk nagy összegben, hogy ezzel a lehetőséggel sokan fognak élni. Az előrendelési akcióról bővebb információkat erre a linkre kattintva kaphatsz.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt az Asus Magyarország Kft.

 

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon