Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

2007 óta mondhatni rendszeresen észlelünk gyors rádiókitöréseket (Fast Radio Burst, FRB): ezek a rövidhullámok csupán néhány ezredmásodpecig tartanak, és egészen mostanáig lényegében semmit sem tudtunk arról, hogy pontosan honnan származnak, sem arról, hogy mi okozza őket.

2012-ben pedig egy ismétlődő jelre (FRB 121102) bukkantak, amely lehetőséget nyújtott a Kaliforniai Egyetem, a Berkeley Egyetem, valamint a Cornelli Egyetem tudósainak arra, hogy megtalálják a gyors rádiókitörés forrását.

2016 augusztusában tudták először megfigyelni az FRB 121102-őt a VLA (Karl Jansky Very Large Arra) rádióteleszkóp-rendszerrel, a továbbiakban pedig még 9-szer sikerült befogni a jelet, amely elegendő volt ahhoz, hogy fél éven belül meghatározhassák a kozmikus rádióhullám forrását.

– fogalmazta meg a kutatásban részt vevő Shami Chatterjee a Cornell Egyetemről. Hogy pontosan mi okozza őket, azt egyelőre nem tudjuk: talán egy gyenge fényerejű galaxismag, egy szupernóva-maradvány, vagy egy nagyon erős mágneses térrel rendelkező neutroncsillag lehet. De az összeesküvés-elméletekért rajongók is egészen biztosan előállnak majd hamarosan a saját elméletükkel – a múltkor is nagyot mentek:

Lelkes ufóvadászok valami döbbenetes dolgot fedeztek fel a Marsról készült egyik fotón

(forrás: Daily Mail)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.