Tegnap új korszak kezdődött el az űrutazásban, miután a Falcon Heavy magyar idő szerint este háromnegyed tízkor a magasba emelkedett a floridai Cape Canaveralból.

A kilövés után pedig a három elsőfokozatú rakétából kettő sikeresen visszatért, majd tökéletes szinkronban landoltak a szárazföldön. Ezt örökítette meg egyébként egy amatőr felvétel is:

Sajnos a rakéta középső eleme a tervekkel ellentétben nem tért vissza a bolygónkra, a SpaceX tegnapi akciója azonban így is nagy sikernek mondható, főleg,

  • hogy Elon Musk is azt jósolta a kilövés előtt, hogy csupán 50 százalék esély van arra, hogy összejön az akció,
  • és azért jegyezzük azt is meg, hogy pár éve még az is a lehetetlen kategóriába tartozott, hogy egy rakéta visszatérjen az űrből, sikeresen landoljon, hogy aztán később újra kilőhessék.

Ennek a rakétának egyébként egy drónhajón kellett volna landolnia, azonban amikor a leszállás előtt az élő kép elment, a SpaceX egyik munkatársa be is jelentette a rossz hírt, hogy a középső rakétát minden bizonnyal elvesztették:

Drew King on Twitter

Audio: "We lost the center core" #FalconHeavy @SpaceX https://t.co/OaJhMa7f2U

A rakéták visszatérése egyenként három hajtóműt igényelt, a középső egységnek azonban két hajtóműve is meghibásodott, így nem sok esélye maradt arra, hogy a kijelölt landolási zónába érkezzen – ehelyett nagyjából száz méterre arrébb a vízbe zuhant.

(via)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon