Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A klinikai vizsgálatok szerint biztonságos az az új Alzheimer-gyógyszer, amely az első eredmények alapján sikeresen megszünteti a betegségre jellemző agyi fehérjelerakódást.

A Nature tudományos lap aktuális számában közölt tanulmány szerint az új szer, az aducanumab az eddigi vizsgálatok alapján biztonságos és megállítja az emlékezetvesztést is.

A jelenlegi kutatást – amelyben a szer biztonságát tesztelték – 165 páciens bevonásával végezték el. Az eddigi eredmények szerint úgy tűnik, minél nagyobb a dózis, annál hatékonyabban pusztítja a szer a lerakódásokat. A kezelés után memóriateszteket is végeztek, és „pozitív hatásokat” állapítottak meg. Ugyanakkor húsz résztvevő mellékhatásokat – többek között fejfájást – tapasztalt. Minél nagyobb volt a dózis, annál gyakoribbá vált a mellékhatás.

Forradalmi áttörés lehetne

A kór gyógyításának kutatása során sok csalódás érte a tudósokat: már több mint egy évtizede, hogy új Alzheimer-gyógyszer került forgalomba. A brit Alzheimer-kutató Társaság vezetője, James Pickett a BBC-nek elmondta:

(Forrás: Nature, BBC News, MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.