Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Sokan sokféleképp sok adattal sokkolják otthon magukat. Ezek az adatok a legtöbbször zenék, filmek és fotók. Olyan jó lenne ezeket az anyagokat bárhonnan a világból elérni nem? De!

A NAS (Network-attached storage), mint azt a neve is mutatja, gyakorlatilag egy hálózatba kötött merevlemez, hasonlóan azokhoz a ketyerékhez, amiket USB csatlakozón keresztül csatlakoztatunk PC-nkhez, vagy notinkhoz. Ám mivel a NAS-ok a hálózatban (akár vezetékes, akár Wi-Fi) található összes számítógépről, médialejátszóról, sőt okostelefonról elérhetőek, gyakorlatilag minden adatunkat/anyagunkat elérjük bárhonnan. Sőt! A Synology DS212j NAS-on tárolt adatainkat gyakorlatilag weben keresztül a világ bármely pontján láthatjuk, így megfelelő netsebesség mellett semmi akadálya sincs egy komolyabb Ibizai házibulinak, úgy, hogy a muzsika a saját otthoni irodánkban csücsül. A NAS-ok beállítása és általában a hálózati dolgokkal való pepecselés egyfajta Buddhista életfilozófiát (nyugalom tekintetében mindenképp) kíván és jómagam sem vágok bele szívesen, olyankor is minimum két doboz türelmet (értsd, valamilyen erősebb, receptre kapható nyugtatót) készítve ki magam mellé. Ez a műfaj tényleg nem átlagfelhasználóknak való (de cáfoljatok meg nyugodtan) és épp ebben alkotott zseniálisat a Synology!

Képes voltam ugyanis arra, hogy a DS212j-t a dobozból kivéve, az üres HDD-t belecsavarozva (nagyon fontos, hogy ne legyen semmiféle fontos adat a használandó lemezen, mert a cucc akkurátusan letörli az utolsó megveszekedett bájtig!), két órával később már az Androidos telefonomról hallgattam (egy ingyenes appal) a NAS-on tárolt zenét és néztem FullHD videókat Wi-Fi kapcsolaton keresztül a notebook-omon. Ez pedig bizony mondom néktek csoda! Nem hogy nyugtató nem kellett, de még egy (alkoholmentes, mert kocsival voltam) sört is elkortyolgattam a legnagyobb nyugalomban egy olyan eszköz installálása és felszetápolása közben, amitől három órával azelőtt kivert a sikítófrász. A Synology DS212j egész egyszerűen elintézett mindent: betoltam a kapott CD-t a notim meghajtójába, átfutottam a hogyan csavarozzuk be a vinyókat részt, megnéztem a vezérlőszoftver telepítéséről szóló kiskátét, bedugtam a Wi-Fi router szabad csatlakozójába a LAN kábelt, kapott áramot, majd az előbb említett Synology Assistant programban a klasszikus Next, Next, Next, jeszokédollár gombokat nyomogatva kész is voltam. Ez a kis asszisztens program azonnal megtalálta a másik szobában a DS212j-t, majd felajánlotta, hogy rátelepíti a zseniális DiskStation Manager operációs rendszert a NAS-ba telepített merevlemezre. Ezen aztán elszüttyögött egy ideig (eközben fogyott el az ominózus malátalé), majd egyszer csak szólt, hogy kész vagyunk, mehet a menet. Innentől pedig tényleg pofonegyszerű a NAS menedzselése, hiszen gyakorlatilag egy PC-s (amúgy Linux alapú, de ez ne ijesszen meg senkit!) felületet kapunk, szép érthető ikonokkal és ami a legfontosabb, magyar nyelven, amit ráadásul Ti is kipróbálhattok, hála a Synology online demójának! Innentől nincs is más dolgunk, mint belakni a cuccot, hiszen a PC-ről simán felmásolhatjuk a hálózaton keresztül az alapértelmezett Photo, Music és Video mappákba a megfelelő tartalmakat, készíthetünk foldereket dokumentumainknak, bárminek, ugyanúgy, mintha a saját PC-nken tennénk ezt. Mindezek mellett pedig megfelelő IP kamera birtokában, biztonsági megfigyelőközpontot kreálhatunk a DS212j-ből, vagy épp saját WordPress szervert faraghatunk belőle, de ha a tévénk, vagy médialejátszónk képes a DLNA kapcsolatra, akkor még PC sem kell, hogy filmet, fotót nézzünk, vagy zenét hallgassunk. A Synology azon túl, hogy igazán minőségi eszközöket készít, pont ott fejlesztett óriásit, ahol a legtöbb komolyabb affinitást igénylő eszköz elvérzik, a felhasználónál. Egyszerű, gyors és könnyen használható hálózati merevlemez a Synology DS212j, ami ráadásul nem drágább a piacon fellelhető hasonló tudású és minőségű NAS-oknál, így gond nélkül megkapja az ajánlott plecsnit a Playertől!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.