Ha szereted a sci-fit, lassan érdemes lesz odafigyelned a Kínából érkező hírekre. A legújabb dózist a Xinhua nevű állami hírszolgáltató szállítja, ugyanis csatarendbe állítottak két olyan bemondót, akik a valóságban nem is léteznek.

A műsorvezetők nem hús-vér emberek, hanem egy tanuló algoritmus által létrehozott virtuális médiaszemélyiségek, akik közül az egyik angolul, a másik kínaiul olvassa fel a híreket. Megalkotásukhoz két létező bemondó szolgáltatta az alapot, akiknek gesztusait és hangját az algoritmussal megtanították, mely ezt követően már emberi beavatkozás nélkül is képes előállítani bármilyen tartalmat a megépített modellek felhasználásával.

A hírügynökség szóvivője kijelentette, hogy az AI bemondók hivatalosan is a Xinhua stábjának tagjai lettek.

Így néz ki mozgásban a nem létező híradós:

A virtuális bemondók a Xinhua angol és kínai nyelvű okostelefonos alkalmazásán, a weboldalán, illetve WeChat-es accountján keresztül is elérhetőek, és mivel semmilyen további költséggel nem jár az alkalmazásuk, akár non-stop olvashatják fel a híreket mindenféle szünet, pihenőidő vagy szabadságolás nélkül.

A Xinhua szóvivője szerint ezeket a bemondókat ugyanolyan élmény nézni és hallani, mint az élő és lélegző kollégáikat... csak nyilván kevesebb velük a baj és szakszervezetet sem fognak létrehozni, de ezt persze már nem tette hozzá.

Azt azért megemlítenénk, hogy szerintünk még az avatatlan szem és fül számára is nyilvánvaló, hogy valami nem stimmel az AI híradósokkal, akik így biztosan nem képesek száz százalékig ugyanazt a teljesítményt hozni, mint az igaziak, bár a technológia még ezzel a szépséghibával együtt is egészen döbbenetes.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon