Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A korábban mérteknél háromszor több metánt észlelt a Mars légkörében a Curiosity – és mivel a metán a földi élet fontos forrása, az eredmény felvillanyozta a kutatókat.

A tudósok szerint a nemrég mért metánszint – a legnagyobb, amit a Curiosity műszerei valaha mértek – egyike volt a múló metáncsóváknak, amelyeket a múltban is megfigyeltek. A kutatók korábban is észlelték szezonálisan a metánszint növekedését és csökkenését, nem találtak azonban rendszert ezen múló metáncsóvák megjelenésére.

A Curiosity marsjárónak nincsenek olyan műszerei, amelyek egyértelműen képesek megállapítani azt, hogy a metán forrás biológiai vagy vulkanikus eredetű, ősrégi, vagy napjainkból ered. Ezen csóvák jobb megértése együtt más Mars-missziók méréseivel segíthetik a kutatókat meghatározni, hol vannak metánforrások a vörös bolygón.

Ezt a felvételt a Curiosity marsjáró készítette 2019. június 18-án

Nemrég a Curiosity meglepő eredményt továbbított a Földre, a legnagyobb mértékű metánszintet mérte a vörös bolygó légkörében,

Mivel a metán a földi élet fontos forrása, az eredmény felvillanyozta a kutatókat, mondván az az élet jelenlétét jelezheti. A Marson több lehetséges módja van a metántermelődésnek:

  • ha léteznek még rajta mikrobák, azok is szolgálhatnak a metán forrásaként.
  • de a távoli múlt mikroorganizmusai által termelt metánt magába rejthette a jég is, amely olvadásakor felszabadulhat a gáz a légkörbe.
  • bizonyos geológiai folyamatok is termelhetnek metánt, nincs feltétlenül szükség biológiai folyamatra. Ilyen a szerpentinizáció, egy hőt és vizet igénylő kőzetátalakulási folyamat a kéregben. A metán ebben az esetben a folyamat mellékterméke.

A napokkal később megismételt mérések azonban kimutatták, hogy a metánszint ismét csökkenni kezdett: egymilliárd részecskéből kevesebb mint egy egység volt metán, ami szinte azonos volt a Curiosity által korábban rendszeresen észlelt háttérszinttel.

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.