A Microsoftnak kicsit jól jöttek az elmúlt hónapok kibertámadásai
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az elmúlt hónapokban a WannaCry és a Petya is pusztító kibertámadásokat intézett világszerte, hatalmas károkat hagyva maguk után. Több százezer gépet fertőztek meg – nemcsak magánszemélyek, hanem kórházak, bankok, vállalatok és iskolák operációs rendszereit (OR) is–, és mint kiderült, az érintett gépek jelentős részében volt egy közös pont: régi Windows futott rajtuk.

A legtöbb zsarolóvírusos támadás a cégek ellen irányult – itt lehet ugye a legtöbb pénzt leakasztani –, és mivel a Microsoft-rendszerek közül egyedül a Windows 10 garantálta azt, hogy a gépen lévő fájlokat nem engedi titkosítani váltságdíj ellenében sem, ezért sok cégvezető meglépte azt, amire a Microsoft sehogy se tudta rávenni őket az utóbbi időkben:

A SpiceWorks által nyilvánosságra hozott információkból viszont kiderül, hogy bár továbbra a Windows 7 továbbra is egyeduralkodónak tekinthető (a felhasználók 68%-a ragaszkodik ehhez a termékhez), a Windows 10-nek először sikerült lehagynia az XP-t – előbbi részesedése 13%, utóbbié 11% az operációsrendszer-piacon. (Tegyük hozzá, a kalkulált értékek csakis az asztali számítógépek és a laptopokra telepített OR-re érvényesek, az összesített adatok alapján a Microsoft lekerült pár hónapja a trónról.)

Először sikerült a 10-es Windowsnak az XP-t megelőznie

Mert bár az XP-re az egyik legjobban sikerült Windowsként emlékszünk, ne feledjük: az értékesítését a Microsoft 2008-ban leállította, a támogatását pedig végleg megszüntette 2014 áprilisában. Így ha jót akarunk magunknak, tényleg érdemes elköszönnünk a régi havertól, és valami újabbra cserélnünk. Bár azért tegyük hozzá, a Windows 10 S sem életbiztosítás:

 

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.