Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Tesla klubban végre kézbe foghattuk a Microsoft új csúcstelóját, és megállapítottuk, hogy ez bizony a jövőből érkezett. Meg voltak táncos lányok is, btw.

Kezdjük talán a táncos lányokkal, jó? Jó.

És akkor a telefon. A Microsoft az új Lumia három héttel ezelőtti bemutatóját gyakorlatilag egy az egyben arra használta fel, hogy a telefon új, Windows 10-es operációs rendszerét promózza, így az univerzális alkalmazások meg a "mobil az új számítógép"-üzenet mellett éppen arról nem szóltak egy szót sem, ami miatt a legtöbben szerették eddig a Lumiákat: a telefon kamerájáról. Ezt később korrigálták néhány hivatalos képpel, amik tényleg lenyűgözőek voltak, de ugye akkor higgy gyári fotónak, ha ló legel a sírján.

Ezek után naná, hogy az első dolgom volt kipróbálni, hogy mit tud a 20 megapixeles kamera, és az a helyzet, hogy a Lumia elég nagy csalódást okozott - csalódtam az összes többi telefonban, amikről eddig azt gondoltam, hogy jó a kamerájuk, ugyanis

A Microsoft Lumia 950 kamerája köröket ver bármelyik telefonra

amit eddig a kezembe fogtam, pedig idén járt már nálunk a Samsung Galaxy S6 és az LG G4 is. Komolyan, mintha egy generációt ugrottunk volna.

Azt azért hozzá kell tenni, hogy (ahogy az a fotókon is látszik) a Tesla Klubban közel sem voltak ideálisak a fényviszonyok, mondhatni leszállt a lila köd (a táncos lányok után nem csoda), és lehet, hogy tiszta időben, jó fényviszonyok mellett nincs ekkora különbség a kamerák között, de ebben a helyzetben egészen megdöbbentő volt a különbség az LG G4-hez képest, amivel ezek a fotók készültek.

Ehhez képest szinte már csak ráadás a mobilos Windows 10 legnagyobb újítása, a Continuum, aminek köszönhetően az univerzális alkalmazás keretrendszerben írt alkalmazások ugyanúgy futnak a Windows 10 bármelyik verzióján, legyen az telefon, táblagép, PC vagy bármi más.

Ennek köszönhetően a telefon gyakorlatilag egy gyengébb teljesítményű, de teljes értékű számítógépként használható, ha a telefonunkat rádugjuk a dokkolóra: az egyik oldalon USB-C be, a másik oldalon pedig kapjuk az USB, HDMI és egyéb csatlakozókat, amivel monitort, billentyűzetet, egeret is tudunk a telefonhoz csatlakoztatni.

Maga a mobilos Windows 10 egyébként megjelenésre megnyugtatóan ismerős, ugyanaz a csempés felület és menürendszer fogad, amit a Windows Phone-nál megszokhattunk, a Microsoft tehát a nagy megújulás jegyében szerencsére nem érezte szükségét, hogy olyasmit is széttúrjon, amivel nincsen semmi baj.

Ezt az idézetet valószínűleg maga Paulo Coelho firkantotta le a Microsoftnak. Szinte csak egy naplementés kép hiányzik mögüle

A másik nagy kérdés az új Lumiával kapcsolatban az volt, hogy vajon mennyire válik be a Snapdragon-proci, ami elég komoly melegedési problémákat okozott más telefonoknál. Bár néhány perces nyomkodással annyira nem sikerült megizzasztani az XL-t, hogy ez igazából kiderüljön, de az biztos, hogy a Microsoft a vízhűtéses rendszerrel és a polikarbonát hátlappal sokat tett azért, hogy megoldják, amit a Qualcomm elcseszett, és a Lumia 950 ne forrósodjon fel annyira, mint mondjuk egy LG vagy egy HTC telefon. Az XL-ben található nyolcmagos Snapdragon 810 proci a 3 GB RAM-mal együtt egyébkét nem tűnt különösebben fürgének, de bántóan lassú sem volt azért.

Az új telefonokról egy dolog nem derült ki: hogy pontosan mikor és milyen áron fognak boltokba kerülni. Az viszont biztos, hogy november végén, vagyis napokon belül már Magyarországon is kapható lesz a Lumia 950 és 950 XL, és más európai országok áraiból kiindulva minden bizonnyal itthon is nagyjából annyiba fog majd kerülni, mint egy új iPhone.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.