A Tesla klubban végre kézbe foghattuk a Microsoft új csúcstelóját, és megállapítottuk, hogy ez bizony a jövőből érkezett. Meg voltak táncos lányok is, btw.

Kezdjük talán a táncos lányokkal, jó? Jó.

És akkor a telefon. A Microsoft az új Lumia három héttel ezelőtti bemutatóját gyakorlatilag egy az egyben arra használta fel, hogy a telefon új, Windows 10-es operációs rendszerét promózza, így az univerzális alkalmazások meg a "mobil az új számítógép"-üzenet mellett éppen arról nem szóltak egy szót sem, ami miatt a legtöbben szerették eddig a Lumiákat: a telefon kamerájáról. Ezt később korrigálták néhány hivatalos képpel, amik tényleg lenyűgözőek voltak, de ugye akkor higgy gyári fotónak, ha ló legel a sírján.

Ezek után naná, hogy az első dolgom volt kipróbálni, hogy mit tud a 20 megapixeles kamera, és az a helyzet, hogy a Lumia elég nagy csalódást okozott - csalódtam az összes többi telefonban, amikről eddig azt gondoltam, hogy jó a kamerájuk, ugyanis

A Microsoft Lumia 950 kamerája köröket ver bármelyik telefonra

amit eddig a kezembe fogtam, pedig idén járt már nálunk a Samsung Galaxy S6 és az LG G4 is. Komolyan, mintha egy generációt ugrottunk volna.

Azt azért hozzá kell tenni, hogy (ahogy az a fotókon is látszik) a Tesla Klubban közel sem voltak ideálisak a fényviszonyok, mondhatni leszállt a lila köd (a táncos lányok után nem csoda), és lehet, hogy tiszta időben, jó fényviszonyok mellett nincs ekkora különbség a kamerák között, de ebben a helyzetben egészen megdöbbentő volt a különbség az LG G4-hez képest, amivel ezek a fotók készültek.

Ehhez képest szinte már csak ráadás a mobilos Windows 10 legnagyobb újítása, a Continuum, aminek köszönhetően az univerzális alkalmazás keretrendszerben írt alkalmazások ugyanúgy futnak a Windows 10 bármelyik verzióján, legyen az telefon, táblagép, PC vagy bármi más.

Ennek köszönhetően a telefon gyakorlatilag egy gyengébb teljesítményű, de teljes értékű számítógépként használható, ha a telefonunkat rádugjuk a dokkolóra: az egyik oldalon USB-C be, a másik oldalon pedig kapjuk az USB, HDMI és egyéb csatlakozókat, amivel monitort, billentyűzetet, egeret is tudunk a telefonhoz csatlakoztatni.

Maga a mobilos Windows 10 egyébként megjelenésre megnyugtatóan ismerős, ugyanaz a csempés felület és menürendszer fogad, amit a Windows Phone-nál megszokhattunk, a Microsoft tehát a nagy megújulás jegyében szerencsére nem érezte szükségét, hogy olyasmit is széttúrjon, amivel nincsen semmi baj.

Ezt az idézetet valószínűleg maga Paulo Coelho firkantotta le a Microsoftnak. Szinte csak egy naplementés kép hiányzik mögüle

A másik nagy kérdés az új Lumiával kapcsolatban az volt, hogy vajon mennyire válik be a Snapdragon-proci, ami elég komoly melegedési problémákat okozott más telefonoknál. Bár néhány perces nyomkodással annyira nem sikerült megizzasztani az XL-t, hogy ez igazából kiderüljön, de az biztos, hogy a Microsoft a vízhűtéses rendszerrel és a polikarbonát hátlappal sokat tett azért, hogy megoldják, amit a Qualcomm elcseszett, és a Lumia 950 ne forrósodjon fel annyira, mint mondjuk egy LG vagy egy HTC telefon. Az XL-ben található nyolcmagos Snapdragon 810 proci a 3 GB RAM-mal együtt egyébkét nem tűnt különösebben fürgének, de bántóan lassú sem volt azért.

Az új telefonokról egy dolog nem derült ki: hogy pontosan mikor és milyen áron fognak boltokba kerülni. Az viszont biztos, hogy november végén, vagyis napokon belül már Magyarországon is kapható lesz a Lumia 950 és 950 XL, és más európai országok áraiból kiindulva minden bizonnyal itthon is nagyjából annyiba fog majd kerülni, mint egy új iPhone.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon