Milyen üzleti laptopot vegyél?

Összetett kérdés, de a válaszunk is részletes.

A megfelelő üzleti laptop kiválasztása nem egyszerű feladat – két alapvetően fontos szempont van. Az egyik, hogy mobilis, könnyen hordozható laptopot válassz. Senki sem szeretne egy robusztus szörnyeteget a táskájában cipelni, ráadásul üzleti szempontból sem előnyös, ha a tárgyalóasztal felét a laptopod foglalja el. Lényeges még, hogy képes legyen a munkádhoz megfelelő teljesítményt nyújtani.

Tudd, mire van szükséged!

Jobb ezt a kérdést az elején tisztázni, hogy lehetőség legyen szűkíteni a kört. Ne a tökéletes laptopot akard – az nem létezik. Ehelyett azt a megfelelő laptopot kell keresni, amellyel képes vagy úgy elvégezni a munkád, hogy ne tegye próbára a türelmed, és ne bontsa meg a költségvetési terveid.

Utazni fogsz a laptoppal, vagy csak az asztalon fogod használni?

Tegyük fel, hogy a munkád miatt rendszeresen utazol akár rövidebb, akár hosszabb távokat. Ebből adódóan valószínűleg egy kisebb, könnyebb, 12-13 inches modell lehet a kézenfekvő választás. Ezek kellően vékonyak és könnyűek, könnyen becsúsztathatók egy táskába, kényelmes velük a munkavégzés.

Pénzbefektetés nélkül nem igen juthatsz prémium kategóriához az üzleti fronton, de ha csak egyszerű feladatokra, Chrome, Office, Netflix és hasonló alapprogramok futtatására készülsz, egy kisebb teljesítményű, ultrakönnyű laptop több mint megfelelő.

Alternatív megoldásként – ha útközben van szükséged nagyobb teljesítményre –, megvásárolhatod a dedikált üzleti laptopokat, amelyeket értelemszerűen üzleti használatra terveztek. Bár ezek gyakran nagyobbak és drágábbak, cserébe nagyobb teljesítményt nyújtanak, és sokkal tartósabbak, ráadásul sokkal több csatlakozási lehetőséget is kapnak.

A laptopdizájn sem mindegy!

A laptop dizájnjának kiválasztásához elég egyetlen kérdést megválaszolni: hogyan dolgozol? Hibrid vagy tradicionális laptopra van szükséged?

Valószínűleg már jól ismered a klasszikus laptopokat, amelyek a csuklónál egy bizonyos szögig nyílnak fel. A legtöbb esetben ez elég, de figyelembe kell venni az újabb mérnöki megoldásokat is. A hibrid vagy 2in1 laptopok képesek laptopként és tabletként is funkcionálni, ami hatalmas előnyt jelenthet bemutatók, prezentációk tartásánál, üzleti megbeszéléseknél. Ugyanakkor tisztában kell lenned azzal is, hogy egy hibrid laptop költségesebb lesz, mint egy klasszikus laptop ugyanazzal a specifikációval.

Az anyaghasználat is lényeges vizuális kérdés. Ha prezentálnod kell, vagy üzleti mítingeken veszel részt a gépeddel, nem előnyös egy batár, színekben villogó modell, megnyerőbb a modern, minimális, visszafogott dizájn. Van a kínálatban szálcsiszolt, matt műanyag vagy fém változat, ezeket ajánljuk.

Windows vagy Mac? Válassz oldalt!

Nem egyszerű megválaszolni a kérdést, főleg, ha nem ismered az operációs rendszereket. Segíthet viszont a platformok erősségeinek gyors áttekintése.

A Windows 10 operációs rendszer a legrugalmasabb ismert rendszer, a legtöbb laptopra ezt telepítik, a legtöbb alkalmazást erre optimalizálják. A Windows 10 a Microsoft legfőbb és legújabb operációs rendszere jelenleg. A Mysoft webshopjában választhatsz laptopra előre telepített és dobozos verziót is.

A Mac OSX operációs rendszerek is elterjedtek, ám kizárólag a MacBook laptopokon érhetők el. Érdemes megfigyelni, hogy az üzleti életben egyre inkább elterjedt a MacBook Air, mert ultrakönnyű, és kellően gyors az alapvető irodai munkavégzésre.

Szükséged van érintőképernyőre?

Az érintőképernyő remek funkció akkor (és csak is akkor), ha sokat használod is. Az érintőképernyős modellek általában sokkal drágábbak, ráadásul gyorsabban merítik az akkumulátort.

Mennyire legyen izmos?

A laptop agyától, a processzortól nagyban függ a teljesítmény, de attól függően, hogy mire szeretnéd használni, egy olcsóbb modell is jó választás lehet.

Az Intel processzorkínálata meglehetősen bőséges:

Intel Core i3: Csak egy lépés választja el az Intel Core i5 teljesítményétől – és az árától is. Ha lehetőséged van egy szintet lépni, és az Intel Core i5 processzoros modellt választani, erősen ajánljuk.

Intel Core i5: Ha az ár és a teljesítmény arány legjobb modelljét keresed, mindenképp egy Intel Core i5 processzorral szerelt laptopot vásárolj. A leggyakoribbak az „U” végződésű modellek (pld: Intel Core i5 7200U). Az „Y” jelzésűek alacsonyabb teljesítményre képesek, míg az erősebb, „HQ” végződésűek akár játékokat is élvezhetően képesek futtatni.

Intel Core i7: Az Intel család felsőkategóriás belépője. Magabiztos megoldás több program futtatására egyidejűleg, kellően gyors és terhelhető grafikai, és 3D tervezőszoftverek használatára, komplexebb munkavégzésre.

Az Intel Core i9 alapú rendszerek elsősorban azoknak a felhasználóknak készültek, akik nagy teljesítményt szeretnének elérni laptopjukkal – építészek komplex 3D tervezés során, grafikusok többrétegű grafikák tervezésénél értékelik majd, de nagy teljesítményt igénylő játékokhoz is ez való.

Számtalan laptop elérhető az AMD saját gyártású processzorával is, az AMD Ryzennel. Ezt szintén azoknak a felhasználóknak ajánljuk, akik magasabb teljesítményt várnak el laptopjuktól. Előnyük, hogy az Intel processzorokkal szemben az integrált videókártyájuk, azaz a megjelenést vezérlő lapkájuk jobb teljesítménnyel szolgál jelenleg.

RAM és HDD

Ez a kettő felelős a rövid távú (RAM) és a hosszú távú tárolásért (HDD). Van még az SSD, amely ugyancsak a hosszú távú tárolásért felelős, ez újabb technológia, sokkal gyorsabb, mint a HDD, és nincsenek benne mozgó elemek, ezért sokkal tartósabb is. Értelemszerűen ezekből minél több van a laptopban, annál jobb. Javaslatunk, hogy 4 GB RAM alatt ne vásárolj üzleti laptopot, mert az alapvető programoknak is gyakran szükségük van ennyire, de lehetőség szerint indíts inkább 8 GB RAM-mal!

Az akkumulátor élettartama

Érdemes a vásárlás előtt utánaolvasni, hogy a kinézett modell milyen akkumulátorral rendelkezik, hogy semmiképp ne érjen meglepetés. A gyártók által alkalmazott mérőszámokat vesd össze azzal, hogy mennyit használod/fogod használni a laptopot. Minél többet, annál nagyobb akkumulátorral szerelt modellt célszerű vásárolni, ám ez többletsúlyt jelent, és valószínűleg emelkedik a laptop ára is.

MySoft-ajánlatok a webáruházból:

Egyebek

Matt kijelző: Előnye a fényes kijelzővel szemben, hogy nem látszik meg rajta az ujjlenyomat, és nem tükrözi a környezetét, ezért nagyon jó a betekintési szöge, vagyis akármilyen szögből nézed a képernyőt, ugyanazt a minőséget kapod.

USB 3.0: A laptopkeresőnél legyen bepipálva az USB 3.0, ez manapság már alapkövetelmény.

Type-C: Ez a csatlakozó egy 24 PIN-es csatlakozórendszer. Mérete a micro-USB méretéhez hasonló.

VGA: A VGA-csatlakozó arra hivatott, hogy videojelet vigyen át. Segítségével a laptopot külső monitorra, vetítőre tudod csatlakoztatni.

HDMI: Manapság szintén alapkövetelmény. Külső monitor csatlakoztatása esetén a HDMI kábellel FullHD, vagy még nagyobb felbontás érhető el. Emellett rengeteg más felhasználási területe van, a legtöbb digitális eszköz, ami videojelet igényel, HDMI segítségével csatlakozik.

Infra: Az infravörös portot főképp mobileszközök adatátvitelére használhatod.

Bluetooth: Rövid hatótávolságú, vezetéknélküli kapcsolatot tudsz a segítségével létesíteni számítógépek, mobiltelefonok között.

SD kártyaolvasó: A laptophoz memóriakártyát tudsz csatlakoztatni, és könnyedén tudsz tartalmat másolni.

Ujjlenyomat-olvasó: Ha fontos vagy privát fájlokat tárolsz a laptopon, és nem szeretnéd, hogy más hozzáférjen, válassz ujjlenyomat-olvasóval szerelt laptopot!

Billentyűzet: Ha olyan extrákra van szükséged, mint a háttérvilágítás a billentyűzeten, tegyél egy pipát a háttérvilágításos billentyűzethez is! Ugyancsak fontos, hogy figyelj a billentyűzetkiosztására, magyar vagy angol is lehet.

Webkamera: Jó, ha van, üzleti tárgyalásoknál, Skype-konferenciáknál kellhet.

Bővíthetőség: Ha kiválasztottad a modellt, és van lehetőség a bővítésére, plusz memóriát, háttértárat választhatsz hozzá, plusz pénzért.

Kihajtható kijelző: Nagyobb rugalmasságot kínál az egyes modelleknél a 360°-ban hátrahajtható kijelző. Így egyszerűen használható tabletként és notebookként is a gép.

Összegzés

Az operációs rendszer eldöntését rád bízzuk, azzal viszont számolnod kell, hogy a Mac OS X esetén többletköltséggel kell számolnod. A kijelző méretébe se szólunk bele, a felhasználástól függ. Ami ennél fontosabb: a processzor kiválasztása. Irodai feladatok elvégzésére az Intel Core i3 és i5 processzorokkal szerelt modelleket ajánljuk, ha viszont komolyabb munkára szeretnéd használni a laptopot, a felső kategóriát szükséges megvásárolnod Intel Core i7-tel, i9-cel, vagy AMD Ryzennel. A RAM és a tárhely pedig azok a komponensek, amelyekből minél több van, annál jobb, RAM-ból legyen legalább 8 GB. A tárhely szintén felhasználástól függően változhat, az SSD-t viszont fontosnak tartjuk, gyorsabb lesz tőle a laptop, és sok mérgelődéstől megóvhatod magad.

Természetesen minden itt említett komponenst elérsz webáruházunkban, a mysoft.hu-n, ahol egyedi komponensigényeket is teljesíteni tudnak!

A cikk létrejöttét támogatta a Mysoft.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon