Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Full HD-nál négyszer nagyobb felbontással kecsegtet az új technológia, de vajon mikor és milyen formában lesz ténylegesen elérhető?

A nemrégiben zárult CES 2013 szakkiállításon az összes nagy gyártó előrukkolt a saját Ultra HD felbontású televíziós készülékével. Ezek közös vonása a hatalmas felbontás, a gigantikus méret (80–110 col) és az irtózatosan magas ár – most már csak az a kérdés, mikor érkeznek  4K felbontású tartalmak.

Arra vajmi kevés esélyt látni, hogy a Barátok közt legfrissebb epizódjai néhány éven belül Ultra HD minőségben is nézhetőek lesznek, hiszen a hazánkban fogható tévécsatornák túlnyomó részének még a Full HD-re történő váltás is komoly nehézségekbe ütközik. Az Eutelsat viszont a napokban beindította első európai Ultra HD tesztsugárzását, melyet akár Magyarországon is ingyen lehet fogni. Ez az MPEG-4 formátumú, 40 Mbit/s-os bitrátájú és 50 fps sebességű adás a jelenleg forgalomban lévő műholdvevőkkel azonban csak úgy nézhető, hogy az Ultra HD felbontású jelforrás négy részre osztott képét egy-egy HD csatornán lehet fogni. Hasonló tesztadás indul nemsokára az Astra műholdon is.

A tesztadásokat követően várhatóan 2014-ben startolnak majd el az első 4K felbontású valódi televíziós csatornák, az új technológia térnyerése azonban nem lesz túl gyors. Előrejelzések szerint 2020-ban a televízióknak még csak 15 százaléka lesz Ultra HD felbontású, és ez a részarány az ötvencolos és annál nagyobb tévék esetében is csak 30 százalék körül alakul majd.

Hollywood is megkezdte a 4K felé nyitást: jelenleg körülbelül ötven olyan film érhető el, mely már 3840x2160 pixeles felbontású – az új filmek egy részét már 4K-ban rögzítik és egyes korábbi filmeket is újradigitalizálnak ebben a felbontásban. Az első, kereskedelmi forgalomban is kapható 4K kamera egyébként már 2007-ben megjelent, tavaly pedig felbukkantak az első olyan Ultra HD kamerák, melyek néhány ezer dolláros áruk révén tulajdonképpen már a szélesebb rétegek számára is elérhetők.

A 4K tehát itt van, és ha nem gyorsan, de várhatóan meghódítja majd a piacot. Az persze már más kérdés, hogy az új technológiában rejlő lehetőségek kiaknázásához és a minőségbeli ugrás megtapasztalásához hatalmas nappalira lesz szükség, vagy pedig a kisebb (például ötvencolos) tévéket igen közelről kell nézni.

Tovább:
A legfrissebb Player-cikkekhez
A techrovat újdonságaihoz
Nanokörömmel könnyebb az okostelefonok kezelése

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.