Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Asus Zenfone 5 Lite fotós funkciókban még egyik-másik csúcskészüléket is faképnél hagyja, pedig százezer forintba sem kerül.

Pedig februárban még kissé unottan legyintettünk, amikor az Asus az új Zenfone-széria "kiemelkedő fotós képességeit" taglalta, hiszen ha csak a gyártók ígéreteire hagyatkoznánk, akkor az elmúlt években csak és kizárólag olyan telefonok születtek volna, amik fotós képességekben kiemelkednek a mezőnyből. A Zenfone 5 Lite-tal szerzett tapasztalataink alapján viszont a tajvani gyártó tényleg ráérzett valamire, ugyanis a középkategóriás telefonjukkal szinte lehetetlen rossz fotókat csinálni.

Az mindenképpen elgondolkodtató, hogy miközben például a Samsung és a Sony még a csúcskészülékeikből is kihagyhatónak érezték a portré módot, az Asusnak már a középkategóriás telefonja is kiváló bokeh-effektes fotókat készít, ráadásul mind az előlapi, mind pedig a hátlapi kamerával hibátlanul működik ez a funkció. Persze az Asusnak elég komoly tapasztalata van ezen a téren, hiszen a másfél évvel ezelőtt bemutatott Zenfone Zoom S volt az egyik legelső nem kifejezetten csúcskategóriás telefon, amiben volt duál kamera és portré mód, a fejlődés pedig azóta is töretlenül tart: a Zenfone 5 Lite hajszálpontosan találja el, hogy a kép melyik részét kell elmosni, a végeredmény pedig a tükörreflexes gépekkel készült fotókat idézi.

A Zenfone 5 Lite érdekessége, hogy nem csak a hátlapon, hanem az előlapon is két kamerát találunk, így az alkalmazásban egy gombnyomással válthatunk a sima és a nagy látószögű kamera között, amivel 120 fokos fotókat is készíthetünk. De a Zenfone 5 Lite-nak nem ez az egyetlen trükkje: az Asus telefonja makró fotókban is borzasztóan erős, a HDR-mód használatával még ellenfényben is kifejezetten jó minőségű és természetes hatású képeket lehet csinálni, emellett pedig van egy "Rendkívül nagy felbontás" mód is, amivel a telefon egy brutális, 65 megapixeles képet készít. Videókat pedig akár 4K-s felbontásban is rögzíthetünk, ami egy százezer forint alatti telefonnál szintén dicséretes dolog.

Azt, hogy egy középkategóriás telefont tartunk a kezünkben mondjuk nem csak emiatt fogjuk viszonylag gyorsan elfelejteni, hanem mert a Zenfone 5 Lite megjelenésre is inkább hasonlít egy csúcstelefonra: a hatalmas, hatcolos kijelzőt a mai trendeknek megfelelően csak egy vékony keret öleli körbe, a telefon hátlapja üvegből van, összességében pedig a telefon egy minőségi, prémium készülék benyomását kelti.

Nem lehet panaszunk a telefon teljesítményére sem, amiről egy Snapdragon 630 proci, Adreno 508 GPU és 4 GB RAM gondoskodik. A Zenfone 5 Lite ezzel nagyjából a két évvel ezelőtti csúcskategóriás telefonok szintjén mozog, csak éppen amíg egy Samsung Galaxy S7 ára a nagyobb szórakoztatóelektronikai boltokban még mindig 150 ezer forint körül van, addig a Zenfone 5 Lite-ot ennél jó ötevenezerrel olcsóbban vehetjük meg. A telefon egyébként ezzel a hardverrel elég tisztességesen állja a sarat, a pöpecebb grafikájú játékok (mint pl. a Real Car Parking 2) még legjobb grafikai felbontással sem okoznak neki problémát.

Amit még nagyon értékeltünk a Zenfone 5 Lite-ban, hogy gyári fülesekhez képest meglepően jó minőségű ZenEar fülhallgatóval érkezik, vagyis nem kell egyből sikítva rohanni a legközelebbi boltba, hogy lecseréljük valamilyen minőségibb darabra. Az úgynevezett "agybadugós" fülesek táborát erősítő fülhallgatóval még a basszus is egészen értékelhetően hallható, a kényelemről a vezetéken található gomb gondoskodik, így nem kell előkotornunk a zsebünkből a telefonunkat ahhoz, hogy megállítsuk a zenét, és mivel a Zenfone 5 Lite-ból szerencsére nem spórolták ki a jack-csatlakozót, így átalakító nélkül is kényelmesen használható.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.