Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A topik nem akar kihűlni. Az egész ott kezdődött, hogy másfél éve rábukkantak a csillagászok egy nagyon különleges égitestre. Az 'Oumuamua volt ugyanis az első olyan ismert aszteroida, amely a csillagközi űrből érkezett a Naprendszerbe, na meg alakja révén is rendkívül rendhagyó volt. Azóta már kiderült, hogy valószínűleg nem aszteroida, de egyesek szerint nem is üstökös(maradvány), hanem egy mesterséges eredetű űrjármű.

„Az 'Oumuamua talán egy teljesen működőképes szonda, melyet szándékosan küldött a Föld közelébe egy földönkívüli civilizáció” – írta még pár hónapja a The Astrophysical Journal Letters című lapban megjelent tanulmányban Abraham Loeb és Shmuel Bialy, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ két csillagásza.

És bár sok kritika érte őket a kissé merész elméletük miatt, ők továbbra is kitartanak álláspontjuk mellett. Annak dacára, hogy a napokban Zdenek Sekanina, a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory híres csillagásza szerint az objektum egy szétesett csillagközi üstökös hulladékfelhőjének maradványa lehet. A neves szakemberek így nagyon nem tudnak zöld ágra vergődni az 'Oumuamua eredetével kapcsolatban.

Az 'Oumuamua körül továbbra is izzik a levegő

Loeb egyébként úgy véli, hogy az 'Oumuamua egy napvitorlás lehet, amely egy fejlett technológiájú műszerből származó törmelékként úszik a csillagközi térben. A tudós szerint a napvitorlás technológiát használhatják bolygók vagy csillagok között rakomány szállítására, és mi is terveztünk hasonló eszközöket az IKAROS és a Starshot projektek keretében.

– ez pedig megmagyarázna számos anomáliát, például a fénygörbéjéhez mérten szokatlan geometriáját, az alacsony hőkibocsátását (ami magas visszaverőképességre utal), illetve a Kepler-törvényekből következő pályától való eltérését.

Ez is érdekelhet:

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.