Nagy bajban van az Opportunity marsjáró
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A NASA egyik marsjárója ugyanis nagy viharba keveredett a vörös bolygón, így az amerikai űrhivatal munkatársai felfüggesztették a marsjáró misszióját.

Az Opportunity épp a Kitartás-völgyében (Perseverance Valley) bóklászott, amikor kis túlzással feje tetejére állt a világ. A NASA hónap elején észlelte a vihart, azonban az azóta olyan méreteket öltött, hogy gyakorlatilag ellehetetlenítette a marsjáró hosszútávú energiaellátását.

Ugyanis a szél alaposan felkavarta a port, amely eltakarja az eget, és mivel az Opportunity napenergiával működik, ez szar ügy. A vihar egyébként több mint 17 millió négyzetkilométeren húzódik – ez nagyjából akkora, mint Oroszország –, ugyanakkor történt már ilyen, méghozzá 2007-ben is. Bár azt tegyük hozzá, hogy a mostani vihar kétszer akkora, mint a 11 évvel ezelőtti.

A marsjáró nagy viharba keveredett

Egyébként a napfényhiány nemcsak a rendszer energetikai utánpótlása miatt gebaszos, hanem azért is, mert ezzel együtt ugye nagy hideg is jár, az pedig nem csak az élőlényeknek zavarhat be. A Mars ugye alapból egy hideg bolygó, hiszen a felszíni hőmérséklet akár -140 Celsius-fokra is lehűlhet – a mért maximum pedig csupán 20 Celsius-fok –, az átlaghőmérséklet pedig -63 Celsius-fok körül van – szemben a Földön tapasztalható 14-el. Na már most, ha elegendő napfény sem éri el a Mars vörös vasoxidban dúskálkodó felszínét, akkor az nem fogja a marsjáró életben maradási esélyeit növelni.

A Kitartás-völgye a marsjáró felvételeiből összerakott mozaikképen

2010-ben például az Opportunity elődjének, az  amerikai Mars Exploration Rover program első robotjának, a Spiritnek az akciója azért ért véget, mert túlságosan lehűltek a vezérlőegységei. Főként ez az oka annak, hogy az Opportunity már most vészüzemmódba kapcsolt, hiszen a tudományos fürkészés helyett most a megmaradó energiakészletét arra kell fordítani, hogy ne hűljön le a rendszer még jobban.

Jó hír tehát, hogy mondhatni időben észlelték a vihart a NASA kutatói, a rosszabb az, hogy az égiháború talán még hónapokig is eltarthat. Ugyanakkor a cuccost azért annyira nem kell félteni, mert nagyon szívós: 14 éve úgy küldték a Marsra, hogy 3 hónapot bírjon ki, aztán még mindig köztünk jár. Úgy tűnik, elpusztíthatatlan, mint egy Nokia 3310-es, vagy mint Magdi anyus.

Ezt olvastad már?

(forrás: Science Alert)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.