Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mint egy igazi ezredfordulós. Megérkezik a Marsra, és mi az első dolga?

Az InSight ugyanis még a műszereit is alig kapcsolta be, de arra már volt esze, hogy csináljon magáról egy szelfit, amivel azért lássuk be, elég jó esélyekkel indulna a Tinderen. Mars, baby!

A fiatal Mars-szonda javára legyen mondva, hogy bár nyilvánvalóan nem tett még le annyit az asztalra, mint a Curiosity vagy az Opportunity, de annyi ideje már volt, hogy megörökítsen valamit, amit eddig még soha nem hallhattunk: a marsi szelet.

A leszállóegységtől egyébként a szelfi sem kis teljesítmény, hiszen arrafelé nem úgy megy a dolog, hogy csak kinyújtod a szelfibotodat, aztán kattintasz egyet a széles látószögű kamerával. Az InSightnak például tizenegy fotót kellett készítenie, hogy összehozza a tökéletes Mars-szelfit, ami megmagyarázza, miért néz ki ilyen furán a kép. A szonda a jövőben ennél jóval hasznosabb dolgokat is fog csinálni, hiszen a magával cipelt szeizmográffal, hőérzékelővel és antennákkal nagyon fontos információkat fog szolgáltatni a Mars belső működéséről. Ezt hívják úgy, hogy a jövő reménysége.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.