Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A pamut kiválóan alkalmas arra, hogy olyan puha és kényelmes ruhákat készítsenek belőle, amelyben testünk könnyen szellőzik. De úgy tűnik, hogy nemsokára akadni fog a pamutnál is jobb választási lehetőség a piacon, főleg, amikor beköszönt a dögmeleg nyár.

A Sience tudományos folyóirat mai számában írtak arról stanfordi kutatók, hogy egy olyan szövet fejlesztésén dolgoznak, amely sokkal hűvösebben tartja testünket. Az anyagot nanopórusos polietilénnek (röviden: nanoPE) nevezték el, amely lényegében az ételek frissen tartására használt műanyag csomagolás agyonlukasztott változata.

A tudósok rájöttek arra, hogy a műanyag csomagolásnak megvan az a különleges tulajdonsága, hogy átengedje a testünkből kiáradó infravörös sugárzást, ellentétben például a pamuttal. (Merthogy a hősugárzás infravörös sugárzás formájában történik – nemcsak az élő szervezetek, hanem a mesterségesen előállított hőforrások esetében is.) Valahogy így képzeljük el:

A tesztek során a nanoPE nagyjából 3 Celsius-fokkal hűvösebben tartotta az emberi testet, mint pamut társa. És mivel a test önmagát izzadással hűti, ezért a polietént nanopórusosra tervezték – ezért van rajta a sok pici lyuk.

(forrás: Sciencepopsci.com)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.