Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mi megmondtuk, hogy gyors. Sőt, nem csak gyors, de a Parker Solar Probe minden idők leggyorsabb ember alkotta eszköze (ha az álhíreket nem vesszük számításba).

Hogy a részben magyarok által tervezett eszköz mennyire gyors, azt jól jelzi, hogy az augusztus közepén útjára indított szonda már el is érte a Napot, és 343 112 km/h-s sebességgel húzott el mellette. Ezzel jócskán megdöntötte a Jupiter körül keringő Juno űrszonda 265 ezer km/h-s rekordját, pedig a Parker Solar Probe-nak ez még csak a bemelegítés: ahogy egyre kisebb köröket ír le a Nap körül, úgy fog egyre gyorsulni, a küldetése vége felé így a mostani sebességének durván a kétszeresét is elérheti.

A Parker Solar Probe egyelőre éppen csak belekóstolt a Nap koronájába, ami 24 millió kilométerre van az égitest felszínétől, de később sokkal közelebb merészkedik, és a legközelebbi ponton alig hétmillió kilométerre lesz a Naptól.

Hogy kibírja az extrém hőhatást, a szondát különleges hőpajzzsal szerelték fel, ami annyira hatékonyan nyeli el az akár 1400 Celsius-fokos hőséget, hogy közben maga a szonda alig melegszik fel. A Parker Solar Probe a tervek szerint még huszonháromszor kerüli meg a Napot, mielőtt 2025 környékén belezuhan az égitestbe.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.