Nem tűnt el a Mars hatalmas víztömege, csak átalakult
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Még mindig ott lehet a vörös bolygón nagyon-nagyon sok víz.

A kutatókat régóta foglalkoztatja, hogy hová tűnhetett a Mars felszínén korábban nagy mennyiségben előforduló víz. A kutatók kifejlesztettek egy számítógépes szimulációt annak bemutatására, hogyan veszíthette el a bolygó az idők során a vizet.

Négymilliárd évvel a Mars melegebb, nedvesebb volt, ráadásul sűrűbb légkörrel is rendelkezett. Folyók szelték át felszínét, medreket vájtak a kőzetbe és becsapódási kráterekben halmozódtak fel. Hozzávetőlegesen egymilliárd évvel később viszont már úgy nézett az égitest, ahogy mi ismerjük.

mondta Peter Grindrod bolygókutató, a londoni Természettudományi Múzeum munkatársa.

A Mars légkörének tanulmányozása közben nyilvánvalóvá vált, hogy a felszínen található víz egy része az űrbe távozott. A felszínen és a felszín alatt található jéglerakódások pedig arról árulkodnak, hogy a bolygó maradék vize egyszerűen megfagyott.

Hogyan távozott a víz?

A Földünk mágnesen mezeje lehetővé teszi, hogy a légkörünk megmaradjon. A Mars mágneses mezeje a Földéhez képest jóval gyengébb, ezért az ottani légkör nagy része és ezáltal a víz nagy része egyszerűen eltűnhetett a bolygóról.

A hidrogén elszivárgásának sebessége alapján arra következtetnek a kutatók, hogy a fent említett módon csak nagyon kevés víz juthatott a Marsról az űrbe. Az új számítógépes szimuláció szerint szerint a Mars vízkészletének legalább 30 vagy szélsőséges esetben akár 99 százaléka is beépülhetett az égitest felső kérgében található ásványokba.

fejtette ki Bethany Ehlmann társszerző, szintén a Caltech munkatársa. A kutatók úgy gondolják, hogy a legtöbb víz 4,1-3,7 milliárd éve tűnhetett el a vörös bolygóról.

MTI; kiemelt kép: Illusztráció/Getty Images

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.