Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint fennáll a kockázata annak, hogy a Föld tartósan és visszafordíthatatlanul üvegházzá válik, még akkor is, ha a szén-dioxid-kibocsátást sikerül a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott korlátok (1,5-2 Celsius-fokos felmelegedés) között tartani.

Ha az „üvegházas” klíma hosszú távon rögzül a Földön, akkor globálisan 4-5 Celsius-fokkal lesz magasabb az átlaghőmérséklet az iparosodás előtti időszakhoz képest, a tengerszint 10-60 méterrel lesz magasabb mint napjainkban, így jelentősen fel kéne gyorsítani az átmenetet egy emissziómentes világgazdaság felé.

„Az ember okozta üvegházhatású gázkibocsátás a Földön uralkodó hőmérséklet nem egyedüli meghatározója. Tanulmányunk azt vetíti előre, hogy az ember előidézte 2 Celsius-fokos globális felmelegedés hatással van a Föld más rendszereire is, ami további felmelegedést generál, még akkor is, ha leállítjuk az üvegházhatású gázkibocsátást” – magyarázta Will Steffent, az Ausztrál Nemzeti Egyetem és a Stockholmi Egyetem kutatója.

Hogy elkerüljük ezt a forgatókönyvet, szükség van arra, hogy az emberi tevékenység a bolygónk kizsákmányolásától a jó sáfárkodás irányába mozduljon el – hangsúlyozták a kutatók. Az ipari kor üvegházhatású gázkibocsátása ugyanis kibillenti egyensúlyából időjárásunkat, és

A tanulmány szerzői szerint a megjósolt állapot elkerüléséért többre van szükség, mint az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése. Többek között javítani kell az erdő-, a mezőgazdaság és a talajgazdálkodást, a biológiai sokszínűség megőrzésére kell törekedni, valamint olyan technológiákra van szükség, amelyek lehetővé teszik a szén-dioxid kivonását a légkörből, illetve és föld alatti tárolásukat.

Ez is érdekelhet:

(forrás: Phys.org, Science Daily, The Guardian, MTI)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.