Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ultramenő, lyukacsos szerkezetű defektmentes gumiban gondolkodnak a bringa-evangélisták.

Azt már eddig is sejtettük, hogy statisztikailag nagyobb eséllyel kapunk defektet bicajon, mint autóval, de ez az infografika mégis rémisztő:

A lapos bicajkerék mindenkit kihoz a sodrából. A defekt egyéb járművekkel is idegesítő persze, de a bicaj nem autó, ha lapos gumival tolod haza, bevágod a sarokba. Két nappal később, amikor már meguntad, hogy kerülgeted, csendben kirakod az erkélyre “majd holnap nekiesek!” felkiáltással. Aztán hozzá sem nyúlsz napokig, hetekig. Különösen, ha nem az első kerékkel van a gond, hanem a dzsuvás lánccal is farkasszemet kell nézned.

Vannak különböző defektmentesítő trükkök, mindenféle ciklámen szlottyok, amivel fél kiló pluszt pakolsz a kerekekbe, de egész hatékonyak egy ideig. Valójában csak folyékony szilikont kapsz túlárazva, de működni hibátlanul működik, hacsak nincs túl hideg, mert akkor megdermed és nem teszi a dolgát. Ez egyre kevésbé gáz, mivel a bolygó melegszik ugye, de mi lenne, ha a kereked könnyű is maradna és mégis immunitást élvezne a gurulás közben utadba akadó tréfákra? Erre találtak megoldást a Nexo tire és a még profibb Ever Tire formájában a magukat bringa-evangélistaként aposztrofáló Noble Cycle Shop dolgozói.

Most szóltunk: fixisek felejtsék el! Pillanatok alatt kockára lehet skidelni egy ilyen "gumit", szóval kár a gőzért…

Akadnak még ugye a defektálló gumik gyárilag integrált mindenféle betétekkel, de azok azért kevésnek bizonyulnak, ha a Kazinczy utcán keresztül akarsz este hazatekerni az üvegszilánk-mezőkön szédelgő legénybúcsús, cockney akcentusban daloló tesókat kerülgetve.

Az  újrahasznosítható (airless) Ever Tire 5000  defektmentes mérföldet (kb. 8000 km-t!)  ígér, az bizony elég hosszú trip, de ez sajnos egyedi kerékszettel együtt lesz majd elérhető, mert a meglévő felnikre a Nexo Tire nevű cuccot okoskodták ki, ami 3100 mérföldes élettartammal kecsegtet. Kicsit furcsán nem kerek a szám, de lássuk be, tudományosabbnak tűnik. Már pedig muszáj valamit mögé rakni, tekintve, hogy ez a verzió a hagyományos tömör guminak felel meg. Ilyesmit a brit Greentyre (újrahasznosított autóabroncsok felhasználásával) már 10 éve árul, különböző színekben és meghatározott nyomást imitáló tömörségben, így aki igazán utál defektet kapni, nem biztos, hogy meglepődik most. Az áttört szerkezetű saját kerékszettes, polimer alapú cuccuk viszont igazán ígéretes, 125 dollár körüli áron javasolják majd az értékesítését átlagos városi, 700c méretben.

(forrás: boredpanda.com)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.