Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Úgy tűnik, végre az Oculus is rájött, hogy nem mindenkinek van félmilliója a bankban VR-szemüvegre, így a legújabb szemüvegüket úgy tervezték, hogy az bárki számára elérhető legyen: nem kell hozzá se telefon, se drága számítógép.

Eddig ugye elég kellemetlen helyzetben volt, aki szeretett volna belekóstolni a virtuális valóságba, mert

  • vagy vett egy baromi drága Oculus Riftet vagy HTC Vive-ot, és mellé egy még baromi drágább számítógépet,
  • vagy beérte az androidos telefonokhoz kapható VR-szemüvegekkel, amik viszont sem minőségben, sem programkínálatban, sem használhatóságban nem érték el az előző kettő színvonalát.

Ezt oldotta most meg a VR-szemüvegek újkori úttörője, az Oculus, akik bejelentették, hogy hamarosan olyan szemüveget dobnak piacra, amihez nem kell se mobil, se drága számítógép - minden benne lesz a szemüvegben.

Ez persze jár majd némi kellemetlenséggel, hiszen a Rifthez amúgy megszólalásig hasonlító kütyü hátulján így lesz egy kisebb bumszli, amiben maga a gép van, de az Oculust ismerve ez valószínűleg nem teszi tönkre majd a VR-élményt.

Az egyelőre név nélküli szemüveg egy tekintetben egyébként jobb, mint a Rift, a szemüvegre szerelt kamerák segítségével ugyanis érzékeli a mozgásunkat, vagyis nem csak ülve használható. Teljesítményben nyilván közelebb fog állni a telefonok képességeihez, mint egy high-end PC-hez, de aki próbálta már a Gear VR-t, az emiatt biztosan nem aggódik.

Egy nagy kérdés maradt: a szemüveg ára. Mark Zuckerberg erről annyit árult el, hogy olcsóbb lesz, mint a Rift, de hogy ezt a járulékos költségekkel (pl. új számítógép) együtt értette-e, az egyelőre nem világos. Mivel a Rifttel ellentétben itt egy mini számítógép is van a sisakban, így nehezen hisszük, hogy kihozzák a cuccot kétszázezer alatt, de azért reménykedünk benne, hogy végre tényleg lesz egy olyan VR-szemüveg, ami a legmagasabb minőséget nyújtja mindenki számára elérhető áron.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.