Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Csaknem egymilliárd forintos támogatást nyert el a meteoritok és a kozmikus kockázatok kutatására az MTA és az ELTE közös projektje, amely révén a világon egyedülálló kutatási műhelyt hoznak létre mintegy harminc kutató és műszaki szakember összefogásával, korszerű mérőeszközök beszerzésével és fejlesztésével.

A kutatók tudományos célja

  • a földsúroló kisbolygók felfedezése és vizsgálata,
  • a Holdba csapódó égitestek monitorozása,
  • a légkörben felvillanó meteorok és tűzgömbök optikai és radaros észlelése,
  • valamint a légköri robbanások fizikájának pontosabb megértése.

A mérnökök és az informatikai szakemberek kifejlesztenek, majd üzembe helyeznek egy egyedi kamerarendszert, amely

Ezzel először kapunk torzításmentes képet a Kárpát-medencére hulló meteoritokról. Majd ezek után egy 11 millió pixeles digitális kamera beszerzését is tervezik, amely alkalmas lesz a veszélyt jelentő égitestek összes fontos mérésének elvégzésére. A tudósok a világ harmadik legnagyobb látómezejű Schmidt-távcsövét kapják így, amelytől számos új felfedezés és a kevéssé ismert objektumok mozgásának pontosítása várható.

A Piszkéstetői Obszervatórium Schmidt-távcsöve (fotó: Origó)

A szombathelyi ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpontjában megépülő új, 80 centiméter átmérőjű teleszkópja az ország második legnagyobb távcsöve lesz,

A távcsőre telepítendő hűtött, nagyon érzékeny és rövid kiolvasási idejű képrögzítő eszközzel a Holdba csapódó meteorok rövid felvillanásait figyelik majd meg. Az elemzések alapján a nagyméretű meteoritok földi és űrbéli kockázatairól, valamint azok szezonalitásáról tudunk meg többet.

Európa több pontján is terveznek hasonló megfigyelőállomásokat, a hazai konzorcium kutatási programja azonban már a megvalósulás szakaszába lépett, így a magyar kutatóhálózat úttörő szerepet tölthet a kozmikus hatások és kockázatok tanulmányozásában.

(forrás: Magyar Tudományos Akadémia, MTI)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.