"A legjobb vétel, ha reális áron keresel magadnak egy menő laptopot" - írtuk tavasszal a VivoBook S15-ről, ami a maga kategóriájában valóban egy nagyon ütős kis gép lett. Na jó, de mi van akkor, ha kifejezetten olcsón szeretnél magadnak ultrabookot? Az Asusnak erre is van megoldása.

Az S-szériánál egy kategóriával lejjebb pozicionált VivoBook 15 X512FA-ról elég nehéz lenne megállapítani, hogy nem egy méregdrága ultrabookkal van dolgunk, a tajvani gyártó ugyanis az összes olyan fejlesztést bepakolta a VivoBookba, ami miatt az Asus laptopjait szeretni lehet.

Itt van például a NanoEdge kijelző. A VivoBook 15,6 colos, Full HD felbontású IPS képernyőjét kétoldalt mindössze 5,7 milliméter vastag szegély keretezi, ami igazi prémium megjelenést kölcsönöz a laptopnak, nem mellesleg pedig ennek köszönhetően a VivoBook meglehetősen kicsi is egy 15-ös géphez képest. Szintén a drágább gépekből vették át az ErgoLift dizájnt, ami annyit jelent, hogy a kijelzőt felnyitva a billentyűzet enyhén megemelkedik. Ennek három funkciója van: egyrészt, sokkal kényelmesebb gépelni, másrészt a gép hűtésére is jó hatással van, harmadrészt pedig a sztereó hangszórókat a gép aljára tudták száműzni anélkül, hogy ez befolyásolná a hangzást.

A VivoBookok konfigurációja rendkívül széles skálán mozog, nálunk a nyolcadik generációs Intel i7 procival, 8 GB RAM-mal és Nvidia GeForce MX 250 videokártyával felszerelt csúcsmodell járt, de a gép emellett kapható Intel i3 és i5 procival, MX 110 vagy integrált videokártyával, 4 GB RAM-mal, HD felbontású monitorral és különböző SSD vagy HDD tárhelykiosztással is. Ahogy az a fentiekből kiderült, a VivoBook nem egy kimondott gémerlaptop, de a rendkívül kedvező árához képest így is egészen tisztességes teljesítményt kapunk, ami - hacsak nem 3D modellezésre akarod használni a gépedet - bőven elegendő mindenre. A rendkívül széles konfigurációs lehetőségeknek köszönhetően ráadásul a VivoBook valóban szemtelenül olcsó, a "legfapadosabb" verzióhoz már 150 ezer forint alatt hozzájuthatunk, és még így sem kell vállalhatatlan kompromisszumokat kötnünk.

Mivel mégiscsak egy 15 colos gépről van szó, így természetesen teljes, numerikus paddal is ellátott magyar nyelvű billentyűzetet kapunk, ami a tesztgépnél háttérvilágítással érkezett. Emellett jó hír, hogy az Asus a "sima" VivoBookba is bepakolta a WI-FI 5 szabványt, ami akár 867 Mbps sebességre is képes, emellett pedig nem spóroltak a csatlakozókkal sem: a laptopban a két USB 2.0-ás csatlakozó mellett egy 3.1-es és egy USB-C csatlakozót is találunk, ami mellé elfért egy HDMI-csatlakozó és egy MicroSD kártyaolvasó is.

A VivoBook az extrák tekintetében is igen széles palettán játszik, a legtöbb modellben például található ujjlenyomat-olvasó, emellett (ahogy már említettük) a drágább modellek billentyűzet háttérvilágítást is kaptak, ami ebben a kategóriában minimum szokatlan. Mivel ezek az extrák modellenként eltérnek, ezért vásárláskor érdemes odafigyelni, hogy biztosan olyan gépet válassz, ami az igényeidnek a leginkább megfelel. A laptop Magyarországon három színben kapható, a sötétszürke és az ezüst mellett kék színben is rendelhető, ami nekünk a személyes kedvencünk.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt az Asus.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon