Minden idők legbetegebb haditechnikai fejlesztése: a rakétahajtású teherszállító repülő
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Visszavonunk mindent, amit eddig mondtunk az orosz és az amerikai haditechnikáról, mert az lehet, hogy az oroszok tényleg nagyon értenek hozzá, hogy kell már egy tank vagy repülő kinézetével felidegesíteni az ellenséget, de az tuti, hogy minden idők legbrutálisabb repülőjét az amcsik fejlesztették ki.

A rakétahajtású C-130-as teherszállító nem valami agyament, félresiklott kutatás eredménye, hanem egy konkrét küldetésre tervezték, egész pontosan az 1979-es iráni túszdrámához. A Monty Python-jelenetbe illő akcióról itt írtunk bővebben, de azt kevesen tudják, hogy a Delta Force ügyetlenkedése a sivatag közepén csak a B-terv volt.

Az A-terv ugyanis az volt, hogy egy teherszállító repülővel landolnak a teheráni Amerikai Nagykövetséghez közeli stadionban, majd a Delta Force által kiszabadított túszokkal szépen lelépnek. Erre kellett az amerikaiaknak a felpimpelt C-130-as, ami a rakétahajtásnak köszönhetően elméletben tényleg képes volt rá, hogy le- és felszálljon egy stadion hosszúságú területen.

Hogy miért hiúsult meg ez az ötlet, az a videón elég pontosan látható, ugyanis a repülőnek az egyik landolás alkalmával egyszerűen letörött a szárnya. Tudva, hogy a sokkal visszafogottabb B-terv végül milyen katasztrofális véget ért, talán jobb is, hogy nem próbálták meg élesben végrehajtani ezt az egészen hihetetlen ötletet.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.