A rák gyógyítására számtalan ígéretes elképzelés létezik, de mind közül a leghatékonyabbnak a DNS-alapú nanorobotok tűnnek, amelyek egyszerűen elzárják a rákos sejtek vérellátását.

A Selman Sakar és Hen-Wei Huang által DNS-hajtogatás technikával létrehozott mikroszkopikus robotok a véráramba juttatva könnyedén eljutnak a tumorig, majd abba egy thrombin nevű, a vér alvadását elősegítő enzimet juttatva pusztítják el a rákos sejtet. A kutatóknak sikerült megoldást találniuk a rákgyógyítás egyik legnagyobb kihívására is, vagyis arra, hogy a kezelés ne károsítsa az ép szöveteket, ugyanis a nanorobotok az úgynevezett DNS aptamer segítségével felismerik a nucleoin nevű proteint, ami csak a rákos sejteken termelődik, így az egészséges sejteket békén hagyják.

A Nature Biotechnology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kezeléssel három nap alatt sikerült teljesen elzárni a tumorok vérellátását, ráadásul egerek mellett a Bama nevű, kistestű malacoknál is működött, ami ígéretesen hangzik az embereken végzett kísérletek megkezdése előtt.

(Forrás: Futurism)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon