Csalódtam Colin Furze-ben, de mentségére legyen mondva: a légdeszkát ennél létezőbbé varázsolni egyelőre nemigen lehetséges.

Vissza a jövőbe-sorozatot indított kedvenc bolond brit mérnök-feltaláló-barkácsmesterünk! Griff motorosan kinyújtható-összecsukható baseball-ütője volt az első jövőbeli találmány, ami műhelyében elkészült. Colin Furze már az előző videóban belengette, hogy  a legendás légdeszkán dolgozik. Nagyon vártuk, mit talál ki, de sajnos csalódnunk kellett. Bebújni egy jetpack-be és a talpunkra kötni egy kerekeitől megfosztott gördeszkát - ez csalás.

Bár az igaz, hogy eddig még senki nem jutott sokkal messzebbre. Amíg Széles Gábor vagy valaki más végre tényleg fel nem találja a gravitációt csendben, kis energiaigénnyel lokálisan semlegesítő szerkezetet, addig ez a maximum, amit a repülő, kerék nélküli gördeszka álmából ki lehet hozni.

A Lexus korábban már megpróbálkozott valami hasonlóval, de a spéci elektromágneses pályát igénylő, borzasztóan instabil holmi hétköznapi realitását tekintve talán még annyira sem áll közel Marty McFly jövőbeli játékához, mint Colin Furze ötlete. A Lexus SLIDE nevű légdeszkája egy Barcelonában felépített parkban 2015 óta tudomásunk szerint mindmáig működik:

A folyékony nitrogénnel hűtött szupravezetőkkel felszerelt deszka a pálya felszíne alatt kialakított elektromágnesek által gerjesztett mezőn lebeg, de nem tudja elhagyni a pályát, sőt: csak az előre megrajzolt nyomvonalon tud mozogni, manőverezhetősége pedig, mint a videón látható, meglehetősen korlátozott.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.