Egy majdnem félmillió forintos monitortól ugyan nem leszel profi játékos, de egy olyan képernyő előtt ülve, ami betölti a teljes látóteredet, még meghalni is jobb.

Ez derült ki a Samsung új gémer-monitorjának, a CHG90-nek a magyarországi bemutatóján, ahol elég gyorsan sikerült felvennem a hardcore játékosok tempóját, mármint ami a heves anyázást illeti, de sajna 144 Hz-es frissítési sebesség ide, 1 milliszekundumos válaszidő oda, azért a Battlefieldben nyújtott teljesítményem alapján nem nagyon válogattak volna be a Fnaticba (ha nem vagy annyira képben, legyen elég annyi, hogy ők az eSportok Real Madridja).

Ez persze a legkevésbé sem a monitoron múlt, amin nem csak játszani sokkal jobb, mint egy hagyományos LCD-kijelzőn, de csak szimplán üldögélni előtte is igazi élmény: az első világháborús harcmező az őrületesen széles monitoron szinte belerobban az arcodba, az enyhén ívelt kijelzőnek hála pedig teljesen körülölel, így tényleg kicsit olyan érzés, mintha ott rohannál a bajtársaiddal a lövészárkok között.

A 3840x1080 pixeles kijelzővel a kompromisszumok nélküli látvány garantált, amihez a tökéletes színhűséget a Samsung-tévékből már ismert QLED-kijelző, a maximális részletességet pedig a HDR-technológia biztosítja. Ezek persze nem olyan dolgok, amik csak a játékosokat hozhatják lázba, a Samsung pedig nem is feledkezett meg erről: a monitorba beépítettek például egy "easy setting box"-funkciót is, amivel könnyedén méretezhetjük az ablakokat a hatalmas képernyőn, így a grafikusok, videósok, tervezők is elbúcsúzhatnak a több egymás mellé helyezett monitor kényelmetlenségeitől.

A 32:9-es képaránynak megvannak a maga sajátosságai, azt például szoknom kellett egy darabig, hogy a Battlefieldben a térkép már teljesen az ember látóterének a perifériájára kerül, de ezeket a kis kellemetlenségeket elég jól ellensúlyozza, hogy sokkal nagyobb területet látsz be a pályából, mint egy normál monitoron. Ami egyesek szerint akár csalásnak is minősülhetne, de kívülállóként nézve a dolgot maximum annyira tűnik annak, mint mondjuk váltogatható DPI-érzékenységgel rendelkező egeret vagy húszezer forintos, profi egéralátétet használni, ami azért eléggé alapnak számít azok körében, akik kicsit is komolyabban veszik a játékot.

Ezzel az állásponttal szerencsére nem vagyok egyedül: a játékkiadók sem gondolják, hogy a tökéletes látvány csalásnak minősülne, és elég gyorsan sikerült is alkalmazkodniuk a szokatlan képarányhoz, így ma már több tucatnyi játék támogatja a 32:9-es arányt a GTA 5-től kezdve az Assassin's Creeden keresztül a már emlegetett Battlefield 1-ig, és persze az olyan multiplayer-slágerek is, mint a World of Warcraft vagy a League of Legends.

Azt már az elején sikerült elspojlerezni, hogy a monitor megközelítőleg annyiba kerül, mint mondjuk egy olyan gép, amivel a CHG90 grafikus képességeit teljes egészében ki tudod használni, viszont 449 ezer forintos ár ide vagy oda, annak azért mindenképpen örülhetünk, hogy a Samsung szerint egyáltalán van értelme behozni Magyarországra is egy ilyen prémium kategóriás cuccot. Ha minden igaz, a Media Marktba kell rohanni, ha szeretnél egyet otthonra, ráadásul online rendelve most akciósan, 387 ezer forintért leakaszthatsz egyet.

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon