Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hallottad már a telefon történetét, ami csúcskategóriás akart lenni? Akkor elmeséljük neked a Samsung Galaxy A8 sztoriját, ami annyira igyekszik felnőni a "nagyokhoz", hogy néha az volt az érzésünk, mintha csak véletlenül sütötték volna rá a középkategóriás bélyeget.

Az igazságtalanság javarészt abból fakad, hogy ezt a bélyeget rendszerint olyan tulajdonságok alapján osztogatják, mint a telefon teljesítménye vagy a kijelző felbontása, ami kábé olyan, mintha egy autót pusztán az alapján akarnánk megítélni, hogy hány lóerős a motorja és mennyi idő alatt gyorsul százra.

Nos, az új Galaxy A8 teljesítményben valóban nem egy Schwarzenegger, az Exynos 7885 procival és a 4 GB RAM-mal nagyjából egy két évvel ezelőtti csúcskategóriás telefon szintjén mozog, és a 2220x1080 pixeles kijelzőnél is láttunk már nagyobb felbontást (habár ez azért nem lenne azonnali kizáró ok, például a Huawei Mate 10 Prónak és a Google Pixel 2-nek sem sikerült ennél feljebb mennie).

Ettől függetlenül a 2018-as Galaxy A8-nak számos olyan tulajdonsága van, amivel karcolja a csúcstelefonok határát: duál előlapi kamera, amivel egészen jó bokeh-effektes szelfiket csinálhatunk, hosszúkás (18,5:9-es képarányú) kijelző, ami keretet csak nyomokban tartalmaz, arcazonosítás, és a legújabb Samsung Experience (leánykori nevén: TouchWiz) felhasználói felület, amit eddig csak a Galaxy S8 és Note 8 tulajdonosok élvezhettek.

Az A8-ban mutatkozott be a Samsung egyik fontos, bár elsőre nem különösebben feltűnő újítása, ugyanis az ujjlenyomat-olvasót végre sikerült jó helyre tenni: a kamera alá, így nem tapicskoljuk össze minden alkalommal, amikor fel akarjuk oldani a telót. Hasonlóan okos megoldás az is, hogy a Samsung (és kábé bármilyen más) telefonoktól teljesen szokatlan módon a hangszóró a telefon jobb oldalára, a bekapcsoló gomb fölé került, ezzel együtt pedig a jack-csatlakozó átkerült a teló aljának a bal oldaláról a jobb oldalára. Ennek az átcsoportosításnak az előnyei filmnézésnél és játék közben mutatkoznak meg, ugyanis se a hangszórót nem tudjuk véletlenül lefogni, se pedig a fülhallgató csatlakozója nem lesz útban.

Játszani és filmeket nézni pedig elég sokat fogunk a telefonnal - vagy legalábbis érdemes, mert az ilyen jellegű elfoglaltság nem csak sokkal élvezetesebb a széles kijelzőn, de a Samsung egy igen jó üzemidővel is megtámogatta a felhőtlen szórakozást. A 3000 mAh-os akksi egészen jól bírja a strapát, Asphalt 8-azni például hat és fél órán keresztül lehetne folyamatosan, és külön dicséret illeti a Samsungot azért, hogy eközben a telefon lényegében egyáltalán nem melegszik fel. Bye-bye, izzadt két.

Bár a Galaxy A8-ra az S8-cal és Note 8-cal ellentétben nem raktak külön Bixby-gombot, de a Samsung saját fejlesztésű személyi asszisztense egy jobbra lapozással itt is ugyanúgy elérhető, mint a csúcstelefonokon. Sajnos a hangirányítás még nem aktív, így nem tudtuk felmérni, hogy fejlődött-e az asszisztens az elmúlt szűk egy évben, de nekünk eléggé úgy tűnt, hogy Bixby Vision ide, Google Assistanthoz hasonló kártyák oda, azért a Samsungnak még van hova fejlődnie ezen a téren (na majd a Galaxy S9-nél).

Bár a telefon kamerájától egy középkategóriás telónál nagyjából annyi az elvárásunk, hogy csináljon tisztességes képeket (az A8-nál ez pipa), a Samsungnak itt is sikerült kicsit felülteljesítenie az elvárásokat, egyrészt a már említett duál másodlagos kamerával, másrészt pedig, hogy az elsődleges kameránál egy érintéssel válthatunk normál és széles látószögű kép között, ami elég hasznos funkció.

A Galaxy A8 tehát valóban elég sok téren karcolja a csúcskategóriás telefonokat - többek között az árában is: ez jelenleg 130-140 ezer forint körül mozog, amiért valódi csúcstelót még pont nem kapsz, de kicsit drágábban már igen (persze ha pusztán az ár-érték arányt néznék akkor a OnePlus és a Honor telefonjaihoz képest az iPhone-tól kezdve a nagy gyártók összes csúcsmodelljéig mindenki alulmaradna). Házon belül maradva viszont a Galaxy S8-hoz vagy a Note 8-hoz képest az A8 ára egyáltalán nincs elszállva, főleg, hogy a Samsung nem volt irigy, és elég jó étvággyal pakolta bele a telefonba a csúcstelefonok exkluzív fícsöreit. Nekünk bejött.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.