Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Samsung számtalan új csúcskategóriás telefont mutatott be kedden, de az este igazi sztárja kétségkívül a félbehajtható Galaxy Z Flip volt.

A Samsung radikálisan új irányt vett a tavaly bemutatott Galaxy Foldhoz képest, hiszen a Z Flip egy normális méretű telefon, ami nem szét, vagyis táblagéppé hajtogatható, hanem össze. A Z Flip kinyitva szinte milliméterre akkora, mint egy átlagos mai telefon, a szintén 6,7 colos kijelzővel érkező Galaxy S20 Plusnál például hat milliméterrel hosszabb, szélességre és vastagságra pedig még ekkora különbség sincs a két készülék között.

Ahogy említettük, a telefon egy 6,7 colos kijelzőt kapott, ami 2636x1080 pixel felbontású AMOLED, és szintén újdonság a Foldhoz képest, hogy egy egészen vékony üveglap borítja, így várhatóan strapabíróbb is lesz. A Z Flip egyéb tulajdonságaiban inkább közelít egy felső-középkategóriás, mint egy csúcskategóriás készülékhez, a procija például a tavaly ősszel bemutatott Sanpdragon 855+, ami mellé 8 GB RAM-ot kapunk. A hátlapi duál kamera két 12 megapixeles lencséből áll, amelyek közül az egyik nagy látószögű.

Ez azért még mindig egy igen erős konfiguráció, és ennek köszönhetően a Z Flip ára valamivel kedvezőbb, mint a Foldé, bár az 1500 eurós (Magyarországon 536 ezer forintos) árcédula kétségkívül így is nagyon magas, pláne, hogy az ennél komolyabb tudású S20 ára 900 eurótól indul. A Z Flipből nagyrészt hiányoznak az S20-ak különleges megoldásai, az ujjlenyomat-olvasó az oldalsó bekapcsológommba került, nincs benne 5G-s adatkapcsolat és tölteni is csak 15 wattal lehet. Ez utóbbi nem olyan nagy probléma, hiszen a Z Flip akksija eleve kisebb, mindössze 3300 mAh-os.

A telefon kapott néhány érdekes kiegészítést, ilyen például az előlapon található, 1,1 colos, 300x112 pixeles kijelző, amin összecsukva is megnézhetjük az időt, a hívásokat, az üzeneteket valamint az értesítéseket. Emellett viewfinderként is használható fotózásnál. Szintén okos megoldás, hogy a kijelző 90 fokban kinyitva is rögzíthető, így az alsó rész támasztékként szolgálhat, ha mondjuk videót néznénk a telefonon. Az alsó-felső szétválasztás más esetekben is jól jöhet, például felül futhat egy Youtube-videó, alul meg a hozzászólások, vagy felül a kamera képe, alul pedig a kezelőgombok.

Ahogy említettük, a Z Flip Magyarországon 536 ezer forintos áron kerül boltokba lila és fekete színekben, és aki ki van éhezve a különlegességekre, annak jó hír, hogy már jóval az S20 előtt, február 21-től megvásárolható lesz.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.