Milliók életét változtathatja meg egy magyar fejlesztés
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A világon legalább háromszázmillió olyan ember él, aki még soha nem látta olyannak a világot, mint te vagy mi. A színtévesztés csak Magyarországon közel félmillió embert érint, akik a Samsung új alkalmazásának köszönhetően közelebb kerülhetnek ahhoz, hogy teljes pompájában élvezhessék a világot.

A Samsung az Akvárium klubban mutatta be a teljesen magyar fejlesztésű SeeColors alkalmazást, ami magyar kutatók által kidolgozott módszer alapján segít a színtévesztőknek abban, hogy helyesen érzékeljék a színeket - legalább is tévén keresztül. Egy nem színtévesztőnek valószínűleg felfoghatatlan, hogy ez mit jelent, de a bemutatón illusztráció jelleggel kiállított zöldségek talán elég jól érzékeltetik, mennyire frusztráló, ha valaki nem látja az összes színt.

A Colorlite közreműködésével fejlesztett mobilalkalmazás a tévéhez kapcsolódva először leteszteli a felhasználó látását, és megállapítja a színtévesztés fajtáját és mértékét, majd ez alapján újrakalibrálja a tévé színeit. Hogy ez mennyit segít a színtévesztőknek, azt mondjuk személyesen nem tapasztalhattuk meg (mivel nem vagyunk színtévesztők), de a bemutató videó alapján elég sokat.

Az egyelőre Samsung Galaxy S6 és S7 telefonokra elérhető alkalmazás a Galaxy App Store-ból vagy a Google Playből tölthető le, a használatához pedig szükség van Tizen operácós rendszert futtató Samsung Smart TV-re is. Ez meg itt egy életlen fotó Hajós Andrásról, aki egyébként az esemény házigazdája volt:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.