8K-s tévék jönni! 8K-s tévék jönni!

Oké, hogy egy fecske nem csinál nyarat, de azért előbb-utóbb csak meg kell jelennie az első fecskének, hogy aztán szépen lassan több is lehessen belőle.

Vagy a Sharp mostani bejelentésére lefordítva: oké, hogy egyelőre rohadtul nincs 8K-s felbontású tartalom, de ahogy annak idején a 4K-nál is láttuk, ahhoz, hogy legyen, előbb-utóbb muszáj elkezdeni teríteni a 8K-s tévéket is.

A Sharp 70 colos Aquos 8K tévéje ugyan nem világújdonság, az viszont merőben új, hogy a berlini IFA-kiállításon tett bejelentésük szerint jövőre már meg is lehet vásárolni a tévét, amivel ez lesz a világ első kereskedelmi forgalomban is kapható 8K-s tévéje.

Elméletben ugye ez azért lesz nagyon jó, mert azzal szemben, amit a neve sugall, a 8K-s tévé nem kétszer, hanem négyszer akkora felbontásra képes, mint egy 4K-s tévé, és tizenhatszor akkorára, mint egy full HD tévé. Matekosoknak: a Sharp tévéje 7680x4320 pixeles felbontást tud, míg egy átlagos 4K-s tévé nagyjából 3840x2160 pixeles felbontásra képes.

Ez persze egyelőre majdnem mindegy, hiszen éppen csak elértük azt a pontot, amikor a 4K-s tévékre már van normális (értsd: nem természetfilm) kontent is, ami viszont ennél is komolyabb érv a 8K-val szemben, hogy az emberi szem az átlagos tévénézési távolságból gyakorlatilag képtelen megkülönböztetni a két felbontás közti különbséget.

Talán éppen ezért a Sharp a tervek szerint Európában nem is tévéként, hanem monitorként próbálja majd pozicionálni az Aquos-t, ami mondjuk egy 180 cm képátlójú tévével nem lesz könnyű, de el tudjuk képzelni, hogy így is lesznek olyan hardcore gémer felsővezető arcok, akik kipengetik a 9000 dollárt (avagy majdnem két és félmillió forintot), csak hogy övék legyen a legmenőbb monitor.

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon