Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Lassan tényleg elég komolyan elgondolkozhatunk a marsi életen.

A NASA hivatalos közleményben jelentette be, hogy a Perseverance marsjáró úttörő kísérletet hajtott végre a Marson, ráadásul sikerrel. A kutatórover MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) elnevezésű, kenyérpirító-nagyságú eszköze ugyanis

A NASA Űrtechnológiai Misszióigazgatóságának vezetője, Trudy Kortes úgy fogalmazott, hogy a MOXIE nemcsak az első eszköz, amely egy másik bolygón oxigént állít elő, hanem a maga nemében az első technológia is, amely elősegítheti, hogy a jövőbeni missziók egy másik bolygó „földjéből élhessenek”.

A kutatók a következő két évben még legalább kilenc alkalommal akarják beindítani különböző körülmények között és a működés sebességét is változtatva.

A MOXIE elektrolízissel dolgozik: magas hőmérsékleten választja szét a szén-dioxid-molekulákat, és állít elő oxigént (óránként 10 grammnyit). A Mars légköre, amelynek sűrűsége csak 1%-a a Földének, 95%-ban szén-dioxidból áll. A fennmaradó 5% elsősorban molekuláris nitrogénből és argonból áll. Oxigén elhanyagolható nyomokban van jelen a Marson.

A bőséges oxigénkészlet kritikus fontosságúnak tekinthető a vörös bolygó esetleges emberi felfedezéséhez, mind az űrhajósok számára a belélegezhető levegő fenntartható forrásaként, mind pedig a hazarepüléshez szükséges rakéta-üzemanyag összetevőjeként. A Marsról indított rakéták űrbe juttatásához különösen nagy mennyiségre lenne szükség.

A NASA számításai szerint négy űrhajós Marsról történő felszállásához 7 tonna rakéta-hajtóanyagra és 25 tonna oxigénre van szükség. Egy egytonnás oxigénkészítő eszköz Marsra szállítása sokkal praktikusabb, mint 25 tonna oxigéné. A Marson élő és dolgozó asztronautáknak egy évre mintegy egy tonna oxigénre lenne szükségük.

A sikeres oxigén-előállító kísérlet egy nappal követett egy másik úttörő eseményt: először röpült fel egy másik bolygón egy apró helikopter.

(Forrás: NASA, MTI, fotó: NASA)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.