Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A WH1000-XM4 remekül folytatja a sort, az új széria sem ad alább a minőségből, sőt, sikerül emelnie a tétet, és újra a legjobb fülhallgatók közé verekednie magát.

Eddig is szerelmes voltam a Sony XM-sorozatába, már az elsőtől kezdve csodálom azt a minőséget, amit képvisel, de kicsit féltem attól, hogy negyedszerre már nem fogják tudni hozni azt a minőséget, amit eddig. Vagyis bocsánat, nem, inkább attól féltem, hogy pontosan ugyanazt fogják hozni, amit az XM3-mal, amit már elvileg nehéz lett volna felülmúlni, a Sony audiorészlegén viszont nem olyan fazonok dolgoznak, akik bármitől is kétségbe esnének.

Az XM4 ugyanis jobb, mint az előző kiadás, de többnyire nem hangzásban, hanem a funkciói terén nő túl a tesóján. A hangminőség igazából már a korábbi szériákban is remek volt, a zajszűrés viszont az új fülesben a leghatékonyabb, ráadásul olyan kényelmi funkciókat is kínál vele a Sony, ami tényleg vonzóvá teheti annak is, aki még csak szemez a hasonszőrű társaival.

Maga a füles kialakítása túl sokat nem változott az elmúlt évek alatt, igazából akár ikertestvérek is lehetnének, de az XM4 mégis valamivel kecsesebb és elegánsabb, még ha csak hangyányival is, az anyaghasználata viszont abszolút remek. A párnák elképesztően puhák, hosszú használat után sem lesznek zavaróak, a műanyag hajlékony, de nem recsegős, érezni rajta, hogy nem arra tervezték, hogy hímestojásként bánjunk vele 0-24-ben. Ha kézbe veszed, azonnal érzed rajta, hogy prémiumtermékről van szó. Ez eddig is így volt, igen, de addig, amíg nem fogod kézbe az XM4-et, nem fogod érteni, hogyan lehet egy műanyag prémium. Próbáld ki, és eressz el egy mosolyt.

A hangminőség is a már megszokott szintet hozza. Az XM-sorozat nem egy Beats, nem a mélyeket tolja az arcodba, minden tartományban pont annyit ad, amennyit kell, és ha megfelelő minőségű zenét tudsz hallgatni rajta, akár hi-res audiofájlokat, akár vinylt, akkor azonnal kinyílik. Vicces, hogy mennyit fejlődött a felskálázás is az XM1 óta, ott még azért egy-egy alacsonyabb minőségű mp3-nál lehetett hallani a digitális zajt, most már annyira nem, inkább csak azt, hogy ez bizony azért nem egy magas minőségű cucc, de azért nem kell szégyenkeznie mellettük túlságosan.

Az XM4 egyszerre két eszközt képes kezelni bluetoothon, ami hasznos lehet, ha mondjuk szeretnénk a laptopunkon vagy az erősítőnkön keresztül zenét hallgatni, de közben azt is szeretnénk meghallani, ha hív valaki telefonon, és a híváshoz nem akarjuk levenni a fülest. Ilyenkor megáll az éppen játszott zene, mint ahogy akkor is megáll, ha levesszük a fejünkről az eszközt, ami elég hasznos tud lenni, ha nem akarjuk folyamatosan a pause vagy a stop gombot kutatni a monitoron vagy a telefon kijelzőjén.

A fülest mintha úgy találták volna ki, hogy egyáltalán ne kelljen levenni a fejedről soha, semmilyen helyzetben sem. Itt van továbbra is régi barátunk, az érintéssel vezérlés, a jobb oldalt tapizással lehet állítani a hangerőn, dalt léptetni vagy rátéve a tenyerünket bekapcsolni egy pillanatra az ambient sound funkciót, ami nem kiszűri, hanem pont hogy beengedi és kicsit felhangosítja a kívülről jövő zajokat.

Itt a Speak to Chat funkció is, ami a Headphones appon keresztül kapcsolható be, és bár jó az ötlet, azért a kivitelezéssel még akadnak gondok. A füles elvileg ekkor figyeli, hogy mikor szólalunk meg, és azonnal megállítja a zenét. Csak hát az a baj, hogy ha nem te szólalsz meg, hanem valami más, amit a te beszédednek ítél meg, akkor is képes rányomni a pause-ra. Néha idegesítő tud ez lenni, de alapjában véve egy elég hasznos funkció, ami talán majd az XM5-nél tökéletesedik, vagy esetleg egy frissítésnél, igazából az utóbbi sincs kizárva.

Az XM4 képes arra, hogy különféle profilokat kezeljen, és azokat alkalmazza, amikor különféle helyzetben vagyunk, így ha engedjük neki, automatikusan váltani tud mondjuk a metrón és sétálás közben arra a beállításra, amit az ilyen helyzetben használni szeretünk. De akár GPS-koordináták alapján is állíthatunk be neki ilyen profilokat, így tudni fogja, hogy ha otthon vagyunk, és zenét hallgatunk, akkor milyen beállításokat preferálunk, és azt is, hogy ha mondjuk beértünk a melóhelyre, és ott már más preferenciáink vannak az állandóan dumáló munkatársak miatt.

Ha ezek a funkciók hasznosak, akkor csak nyugodtan adj ki 130.000 Ft-ot a WH-1000XM4-ért, egyetlen fillért sem fogsz megbánni. Ha viszont „csak” egy hasonlóan baromi jól szóló, hasonlóan baromi szépen kinéző fülest akarsz, akkor elég az XM3, ami már 95.000 körül is megvan. Az biztos, hogy egyikkel sem jársz rosszul, de az XM4 plusz funkciói elég hasznosak lehetnek.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.