Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Korunk legnagyobb elméje tegnap itt hagyott minket, ám elég súlyos hagyatékot hagyott maga után. Stephen Hawking az elmúlt években többször is megjósolta az emberiség hanyatlását, az előrejelzései pedig elég lehangoló képet festenek arról, mi vár ránk a közeli és a távoli jövőben.

1. A mesterséges intelligencia legyőzi az embert

Elon Musk szerint az emberiségre leselkedő legnagyobb veszély nem az atombomba, hanem a mesterséges intelligencia, és ezt az álláspontot Hawking is osztotta, aki úgy vélte, hogy az emberiség nem versenyezhet az "új fajjal".

2. A globális felmelegedés lakhatatlanná teszi a bolygót

Stephen Hawking a megválasztása óta rengetegszer kritizálta Donald Trumpot, különösen a klímaváltozással kapcsolatos álláspontja miatt. Mint ismeretes, az amerikai elnök egyik legelső intézkedéseként kihátrált a párizsi klímaegyezményből, ami a bolygó felmelegedését hivatott volna lassítani, ezzel pedig Hawking szerint gyakorlatilag aláírta a Föld halálos ítéletét.

3. A földönkívüliek kiirtanak minket

Stephen Hawking úgy tartotta, hogy a világmindenség méretét figyelembe véve "meglehetősen valószínű", hogy léteznek földönkívüliek, azt viszont már nem tartotta ennyire jó ötletnek, hogy megpróbáljunk velük kapcsolatba lépni.

- monta Hawking arra célozva, hogy a gyarmatosítók szinte teljesen kiirtották az amerikai őslakosokat.

4. Az isteni részecske elnyeli a világot

A 2012-ben felfedezett Higgs-bozon a XXI. század talán legnagyobb tudományos felfedezése, de Hawking nem volt túl optimista azzal kapcsolatban, amit találtunk. Elképzelése szerint az "isteni részecske" százmilliárd gigaelektronvolt felett instabillá válhat, az ennek következtében létrejövő vákuumbuborék pedig fénysebességgel tágulva pusztítaná el a világmindenséget.

- állította a fizikus a Starmus: 50 Years of Man in Space című könyv előszavában. Ezért legalább nem mi leszünk a felelősek, hiszen a világ legnagyobb részecskegyorsítójának, a Nagy Hadronütköztetőnek a maximális teljesítménye mindössze 7000 GeV.

5. Az emberiségnek mindössze száz éve van hátra

Hawking nem csak a mesterséges intelligenciával kapcsolatban osztotta Musk álláspontját, hanem abban is, hogy az emberiségnek gyakorlatilag el kell menekülnie a Földről, ha fenn akar maradni. A tudós szerint a klímaváltozás, a túlnépesedés, a világjárványok vagy akár aszteroidák is okozhatják az emberiség vesztét, amik ugyan külön-külön nem jelentenek pillanatnyilag fenyegetést, de összegezve előbb-utóbb mégis a végső pusztulással fenyegetnek.

A fizikus az Expedition New Earth című BBC-dokumentumfilmben fejtette ki, hogy véleménye szerint az embereknek száz évük van elhagyni a bolygót, mielőtt az a sírjukká válna, ami különösen annak fényében kétségbeejtő, hogy egy évvel korábban még Hawking is nagyjából ezer évet adott az emberiségnek.

(Nyitókép: Lwp Kommunikáció/Flickr, Forrás: Futurism, Verdict, Newsweek, Origo)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.