Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Most, hogy a Mars-utazás már csak évtizedek kérdése, lassan ideje lenne elgondolkodni azon, hogy milyen zászlót is vigyünk magunkkal a vörös bolygóra. És van is néhány remek ötletünk.

Eddig ugye könnyű dolgunk volt: ha az űrállomásra ment valaki, vitte a saját cókmókját, a Holdra meg csak az amerikaiaknak volt elég pénze, ezért ők nyilván a sajátjukat vitték. Ugyanakkor elég sanszos, hogy a Mars-túra inkább nemzetközi koprodukció lesz, ahol amerikaiak, oroszok, európaiak együtt nyelik majd a kozmikus sugárzást, az meg mégis elég hülyén nézne ki, ha egy ilyen nagyszabású vállalkozás végén, az emberiség közös sikerének első lépéseként mindenki elkezdené leszurkálni egymás mellé a saját kis vászondarabját.

A virágmintás izé

Az egész ügyet egy Oskar Pernefeldt nevű egyetemista robbantotta ki, aki csak úgy szórakozásból megtervezte a Föld zászlaját, ami azonnal be is járta a világsajtót.

A zászló annyira egyszerű, hogy egyszerűbb nem is lehetne, a kék alapszín a vizet jelképezi, a hét kör pedig, ha jól sejtjük, a hét kontinenst, amelyek egy virág alakot formáznak a zászló közepén. Már ránézésre is úgy néz ki, mintha egy zárt közbeszerzési pályázaton választották volna ki, de a szomorú helyzet az, hogy még mindig mérföldekkel jobb, mint a korábbi alternatívák.

Kék kör sárga-fekete mezőben

Ahhoz, hogy a Föld hivatalos zászlaja legyen, eddig az alább látható förmedvény állt a legközelebb, ami annyira elterjedt, hogy a SETI nevű ufókutató program tudósai is ezt használták, meg a Youtube is ezt rakja be a neved mellé, ha nem tudja, honnan vagy. A zászlót egyébként James W. Cadle tervezte a hetvenes években, amiből azt a következtetést azért levonhatjuk, hogy a hetvenes évek valamivel erősebb volt rockzenében, mint zászlótervezésben.

A horrorzászló

De még ez is jobb volt, mint az az "Earth flag", amit az Európai Űrügynökség festett rá az egyik műholdjára, és így néz ki:

A tervező, Anke Hartmanns mentéségére szóljon, hogy a zászlója azért néz ki úgy, mint egy 12 éves gyerekrajz, mert hogy Anke tényleg egy tizenkét éves gyerek volt, amikor a zászlót tervezte. A baj csak az, hogy az ufók úgyis előbb látják meg a zászlónkat, mint hogy ezt elmondhatnánk nekik, és mind tudjuk, hogy az első benyomás milyen sokat számít.

ENSZ-zászló 2.

A Wikipedián is találtunk néhány Föld zászlaja koncepciót, ez a bénábbra átfazonírozott ENSZ-zászló például tökéletes lenne abban az esetben, ha azt akarjuk az emberiséggel kapcsolatban hangsúlyozni, hogy olyan faj vagyunk, amelyből teljes mértékben hiányzik bármiféle kreativitás.

Na de...

nem azért vagyunk itt, hogy csöndben végignézzük, ahogy a fejünk felett valakik megszavaznak valami hülyeséget, amivel aztán azonosulnunk kell, különben világárulók leszünk, ezért mi is legyártottuk a saját zászlóinkat, amik sokkal jobbak és szebbek is az eddig felsoroltaknál. A magyarázatukba nem nagyon megyünk bele, hiszen az már régen rossz, ha egy zászlót magyarázni kell.

Pac-Man zászló

Ne gyere ide!-zászló

Nagy Föld-zászló

Az utolsó pedig a

Wikipedia-zászló,

amibe belesűrítettük az angol nyelvű Wikipedia Földről szóló szócikkét, elejétől a végéig, hivatkozásokkal együtt. Tudjuk, zseniális. Persze megértjük, hogy egy 12 évesnek vagy egy '70-es évekbeli embernek nem juthatott eszébe ilyen nagyszerű ötlet, de most már azért érdemes lenne belátni, hogy az a virágizé elég béna próbálkozás volt ehhez képest.

Szerinted melyik legyen a Föld hivatalos zászlaja?

És akkor most eljött az idő, hogy megszavazd, melyik jellel azonosítsa magát az emberiség a fentiek közül a következő néhány millió évben. Nem könnyű döntés, nyugodtan aludj rá egyet, mielőtt a Pac-Manre szavazol. Vagy ha tudsz jobbat, akkor ne felejtsd el megosztani velünk levélben vagy Facebookon, szeretettel várunk minden kreatív pályamunkát. A legjobbakat talán el is küldjük a NASA-nak egy lófej kíséretében.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.