Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A műholdak magyar idő szerint 19:40-kor értek Magyarország fölé felbocsátásukat követően - olvasható a BME közleményében. Azóta már tizenkétszer áthaladtak hazánk felett, a több mint kilencszázkilencvenegy sikeresen vett adatcsomag pedig arra utal, hogy a műholdak kifogástalanul működnek.

A Rocketlab nevű cég Electron típusú rakétája december hatodikán startolt Új-Zélandról a két új magyar műholddal, azaz a műegyetem fejlesztésével készült 5x5x5 cm-es SMOG-P-vel és a magánfinanszírozású 5x5x10 cm-es ATL-1-gyel.

A SMOG-1 ill. SMOG-P (balra) és ATL-1 (jobbra) műholdak

A hordozó rakéta egy nagyobb (japán) műholdat illetve hat darab PocketQube osztályú (zseb-) műholdat állított háromszázhatvanöt kilométeres, alacsony Föld körüli pályára. A közlemény szerint a műholdak fedélzeti hőmérséklete plusz tizenöt és plusz ötvennégy Celsius-fok között mozog, míg a fedélzeti akkumulátorok töltöttségi szintje nyolcvanöt-száz százalék közötti.

(Fotók: BME)

Légy résen, mert épp valami fontos történik!

Elindult a Raketa.hu, a Player-csoport jövőmagazinja, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire!

Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okosotthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót!

Ha szeretsz jó időben jó helyen lenni, kövesd be a Rakéta Facebook-oldalát, hogy azonnal tudd, ha kilőttük a magazint!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.