Szeretnél azon a bolygón élni, ahol a felhők rubinból és zafírból vannak?

Van egy tippünk, hogy nem. Ugyanis a szóban forgó HAT-P-7b exobolygó (naprendszerünkön kívüli bolygó) több mint ezer fényévre van a Földtől, és ha még csak ennyi lenne a baj vele. De az igazság az, hogy mellette a pokoli Vénusz – melynek egéből kénsavas eső csepeg – biztonságosnak és otthonosnak tűnik, mint egy szeretetteljes anyaméh.

Természetesen csupán a szemléltetés kedvéért érdemes egy szilárd felszínű bolygótestet egy gázbolygóval ily módon összehasonlítani. Ugyanakkor a HAT-P-7b annyira durván közel van a központi csillagához, hogy alig több mint 2 nap alatt kerüli meg azt. Ennek következtében a Jupiternél másfélszer akkora égitest kötött tengelyforgású, azaz folyton ugyanazzal az oldalával fordul csillaga felé – mintha csak megigézték volna.

A gázóriáson rubin- és zafírtartalmú egzotikus szelek fújnak (Művészi illusztráció)

De az exobolygó világos, illetve sötét oldala között akadnak egyéb eltérések is: például az éjszakai oldalon különleges, korundtartalmú felhők képződnek, melyeket az bikaerős szél a nappali oldalra sodor, ott pedig rögvest elpárolognak. A korundról pedig annyit még hadd említsünk meg, hogy

Nature Astronomy szakfolyóiratban publikált tanulmány azért is jelentős, mert ezzel végleg bebizonyosodott, hogy akár több száz fényévre lévő bolygók időjárását is képesek vagyunk hatékonyan tanulmányozni – így pedig várhatóan még több ehhez hasonló kutatásra számíthatunk a közeljövőben.

(forrás: Space.com)

Íme az univerzumunk egyetlen lenyűgöző üveggömbbe zárva

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon